Riješih da se ženim

mladenci-ukras-torta-vjencanje-wedding-sveisvasta-3-400x400.jpg

Riješih da se ženim

Vijest da će gradske vlasti Trebinja počastiti sa 450 do 650 maraka sve koji se vjenčaju u mandatu Luke Petrovića natjerala me je da stanem na ludi kamen. Mislio sam čuvati dugu porodičnu tradiciju i vjenčati se tek oko 50-te, ali me je pokolebala vizionarska ideja trebinjskog gradonačelnika. Ko zna ko može doći poslije Luke i da li će njegova spasonosna Uredba opstati, pa je bolje odmah iskoristiti dobru priliku. Valjda će bogata nagrada velikog dobrotvora i donatora, i mogućnost da se za 18 mjeseci zaradi 10-ak hiljada maraka, biti primamljiva za neku finu usiđelicu, pa da bratski podijelimo Lukine bračne darove.

Nekada su se ljudi u srećna i bolja vremena vjenčavali iz ljubavi, a u savremenom nakaradnom svijetu izgleda da novac postaje presudni faktor. Luka je prvo na RTRS-u obećao subvencije svima, a naknadno je ograničio na starije od 38 godina. Nezvanično, najveće interesovanje za sklapanje braka trenutno je u trebinjskom Domu penzionera, gdje se već dogovara koja će se baka vjenčati sa dekom i u dubokoj starosti uživati u medenom mjesecu. Moguće je da Lukino kopiranje Palminih ideja iz Jagodine da određeni rezultat i smanji broj neoženjenih, a ako neženje iz cijele Srpske navale u Trebinju da prijave boravak, kako bi na krajnjem jugu stali na ludi kamen, možda se ostvari ideja da Trebinje dostigne magičnih 50 000 stanovnika.

Marketinškim jeftinim akcijama, ludostima i manipulacijama nema kraja, i umjesto da nešto konkretno napokon urade, Luka i njegove dvorske lude svaki dan zatrpavaju medijski prostor novim obećanjima, halucinacijama i fatamorganama. Umjesto da ga pitaju šta je osim svoje kuće i ulice napravio u prvoj godini mandata, gdje mu je famozni tunel, obilaznica, fabrike, investitori i obećana radna mjesta, Lakijevi dvorski portali svakodnevno vrše presiju na čitaoce i građane bombardujući ih trivijalnim informacijama. Luka ne samo da nastavlja da uzima i kopira dijelove mog izbornog programa, već je počeo doslovno i da me citira. Tako je tokom gostovanja na RTRS-u i najave subvencionisanja vjenčanja, doslovno citirao moje rečenice iz izbornog Programa za 2012. i 2016. o načinu popločavanja Starog grada i otkopavanja hendeka, kako bi Trebinje jedino na Balkanu imao Kastel sa svake strane okružen vodom. Lijepo je od novih vlasti što preuzimaju sve moje ideje i planove, jjer one i jesu pisane za opšte dobro, ali bi bio red da bar neko to kaže i da i sami napokon nešto osmisle.

Luka je namjerno okupio svoje dvorske medije, bojkotujući BN televiziju i portal „Leutar“, i dao velika obećanja koja treba da finansira Fond solidarnosti, svjestan da će Ustavni sud Republike Srpske uskoro razmatrati moju Apelaciju, i vrlo izvjesno osporiti Odluku Skupštine grada Trebinja. Luka tako želi da na mene prebaci odgovornost i kaže da je Vukan krivac što nije ispunio velika obećanja.
Manipulacija je bilo i previše, i vjerujem da će ukidanje Lukinog reketa, koje je definitivno odbilo sve ozbiljne investicije od grada, biti jedan do ključnih trenutaka za početak oslobođenja grada od unutrašnje okupacije.

Nebojša Vukanović