Revizor na groblju

dodik_i_snjegota1.jpg

Revizor na groblju

Svijet se neće promijeniti zato što nema revizora? Zašto toliko oplakivati jednog čovjeka? Groblja su puna nezamjenjivih ljudi, pa stvari idu dalje, i život ide dalje! Toliki neki žal, zbog čega žal..?” Vjerovali ili ne, ali ove strašne rečenice nije u neobaveznoj anketi rekao neki tinejdžer, dokona domaćica, prestupnik ili neupućeni penzioner, već predsjednik Republike Srpske koji bi, da je sreće, trebao da čuva ustavni poredak i institucije Republike Srpske umjesto što ih sistematski razara i uništava.

Ne samo da je svojim nasiljem i zloupotrebama vlasti Republiku Srpsku ostavio bez veoma važne institucije, Glavne službe za reviziju javnog sektora, već Dodik neprimjerenim istupima i teškim uvredama dodatno ponižava instituciju i bivšeg glavnog revizora Duška Šnjegotu samo zato što je pokušao pošteno i odgovorno da radi svoj posao. Pravljenjem aluzija između mrtvih i nosilaca važnih funkcija šalje se jasna poruka da svako onaj ko slijepo ne sluša lažnog velikog Vođu i bespogovorno ne izvršava njegove hirove i naređenja, završiće na groblju, pravom ili političkom. Poruka je jasno upućena budućem poslušniku-marginalcu koga će uskoro imenovati za vršioca dužnosti glavnog revizora, da se neće dugo zadržati na funkciji ukoliko ne bude slušao, manipulisao brojkama i izvještajima.

Koliko su Dodikovi aluzije opasne a zagrljaji smrtonosni govori nam primjer pokojnog Čedomira Kneževića, Bog da mu dušu prosti, željezničara koji je prekinuo štrajk poslije čašice rakije, zagrljaja i slikanja sa predsjednikom, a nakon nekoliko mjeseci preminuo od tuge i siromaštva jer je shvatio kako su on i ostali željezničari ponovo grubo prevareni i poniženi. Od Milana Jelića, Radovana Bjelogrlića do Gavrila Bobara i Čedomira, na grobljima je puno poznatih, potrošenih i zamjenljivih, ali i više hiljada anonimnih žrtava anarhije i nakaradnog sistema.

Dodik je surovo iskren, i za njega su svi građani Republike Srpske samo obični brojevi, krpe koje se potroše i bace, potpuno nevažna imena i sudbine koje samo moraju da plaćaju porez i vraćaju skupe kredite, i koja mu apsolutno ništa ne znače jer će prije ili kasnije završiti na groblju. Predsjednik Republike Srpske ne samo da nema nikakav žal i osjećanje za bivšeg glavnog revizora Šnjegotu, nije mu važno hoće li završiti na groblju, penziji ili skriven u memljivoj kancelariji, već nema nikakve odgovornosti i sažaljenja za svojim napaćenim narodom koga je uništio i doveo na ivicu. Da ima bar malo osjećanja i odgovornosti za svoj narod i Republiku Srpsku, u koje se svakodnevno lažno zaklinje, ne bi otjerao najbolje, raselio više od Arsenija Čarnojevića, uništio sve institucije, zadužio i treće koljeno, doveo nas do ivice biološkog opstanka.

Dodik nije na groblje uputio samo Šnjegotu i glavnu reviziju, već i policiju, pravosuđe, privredu, javne medije, obrazovni, zdravstveni i penzioni sistem… Uništavanje i gašenje Glavne službe za reviziju i skandalozna Dodikova izjava iz Teslića, gdje je došao sa ciljem da nakon dvojice kupi još nekoliko odbornika i sruši većinu okupljenu oko načelnika Milićevića jer je ponizio Željku i Bogdanića u njihovom rodnom mjestu, je crvena linija preko koje se ne bi smjelo preći jer bi onda bilo samo pitanje dana kada će se Čedomiru, Šnjegoti, reviziji na groblju pridružiti cijela Republika Srpska i njeni građani, koji su taoci jednog neodgovornog čovjeka i njegovog nakaradnog sistema.

Link na spornu izjavu Milorada Dodika iz Teslića – http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/62313/dodik_o_glavnom_revizoru_snjegoti_groblja_su_puna_takvih.html

Nebojša Vukanović