Revizija odbačena, Bakir i Dodik poraženi

Dodo i Bakir.jpg

Revizija odbačena, Bakir i Dodik poraženi

Međunarodni sud u Hagu odbacio je Zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je po nalogu Bakira Izetbegovića krajem februara predao bivši agent Sakib Softić. Sud je na osnovu pisama koje su uputila tri člana Predsjedništva BiH utvrdio da revizija nije legitimna jer institucije BiH nisu donijele nikakvu odluku, pa zbog toga neće preduzeti nikakve mjere niti razmatrati Reviziju presude od 2007. godine. Rijetke su pobjede koje su Srbi dipšlomatijom i mudrom politikom izvojevali na međunarodnom planu, pa je zbog toga ova odluka zlata vrijedna i treba da bude jedan od pokazatelja kako se vodi mudra i odgovorna nacionalna politika bez puno lažnog patriotizma, neodmjerenih teških riječi, inicijativa i izjava.

Osim toga što će ovakva odluka Suda u Hagu doprinijeti stabilizaciji i smirivanju tenzija u regionu, ovo je i veliki šamar retrogradnoj politici Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji su doživjeli veliki poraz. Dodik i Izetbegović međusobno godinama prebacuju loptice, kreiraju spinove i svojim ponašanjem, inicijativama i neumjerenim izjavama svjesno podižu tenzije kako bi se skrenula pažnja javnosti sa životnih problema građana najsiromašnije države u regionu. Bakir i Dodik su doživjeli veliki šamar, dok je principjelna i mudra politika srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama odnijela veliku pobjedu. Potezi koje su u institucijama sistema povlačili srpki predstavnici, istjerivanje na čistinu Bakira u Predsjedništvu BiH koji se sam povukao i napustio institucije, te snažna diplomatska aktivnost i saradnja sa međunarodnim institucijama doveli su do odbacivanja Zahtjeva za reviziju.

Tokom prethodne 3 godine, od kako je SZP dio vlasti u zajedničkim institucijama nije napravljen nijedan ustupak niti je Republika Srpska izgubila nijednu nadležnost, a odbacivanje revizije dolazi kao kruna mudre i odgovorne nacionalne politike. Odluka Suda u Hagu demaskirala je i bacila u blato režimske spinove o navodnim „srpskim izdajnicima“ i „Bakirovim podanicima“ jer su činjenice i rezultati pokazali ko su iskrene patriote, kako se brane interesi Srba i Republike Srpske, i kako se vodi odgovorna nacionalna politika.

Retrogradna politika Bakira i Dodika doživjela je težak poraz, i samo je pitanje dana kada će se i oni naći na smetljištu istorije. Vrijeme je pokazalo da su Srbima potrebne mudre vođe i iskrene patriote koji će voditi računa o vitalnim interesima svog naroda i njegovom položaju, a neće biti tirani koji će nas svađati sa cijelim svijetom, i vladati širenjem straha, mržnje, laži i zla.
Dani pred nama će tek rasvijetliti i pokazati ko je Milorad Dodik, i kakve su razmjere zločina koje je počinio nad soptvenim narodom sakrivajući se iza plašta lažnog nacionaliste i patriote. Istina i pravda uvijek na kraju pobjede, a odluka Suda u Hagu mogla bi biti jedna od prekretnica koja će dovesti do tačke preokreta, koja je tako neophodna našem društvu i cijelom regionu.

Nebojša Vukanović