palpal

Рекетирање, уцјене и криминал директора Спрема!

Илија Таминџија и Лука Петровић поставили су Градимира Спрема за руководиоца Електро-Невесиња иако су знали за његову криминалну прошлост, као и да је на чудан начин дошао до дипломе приватног факултета, да нема никакве референце да руководи најважнијим невесињским јавним предузећем, али њима очито требају баш управо такви, неквалификовани, недостојни и  уцјењени,  како би слушали, извршавали све послове и задатке. Са друге стране они су такође колеге и ратни побратими, јер су сва тројица студирали током рата у Београду и Подгорици док су њихови другари из генерације и  школских клупа гинули на ратишту, бранили њихове породице, куће и огњишта. Све се окренуло, па данас нажалост управо борци клече пред дезертерима како би добили неки посао и мрвице хљеба! Пошто Илија, Лука и Спремо ћуте, нису се огласили, почећу са објављивањем шта је о директору Спрему писала београдска штампа прије 18 година..

Полиција је Градимира Спрема ухапсила у Београду у касну јесен 2001. године, након серије кривичних дјела које је починио, о чему детаљно тада пише Политика експрес и Вечерње новости. Тако недељна Политика експрес од 2-ог децембра 2001. године, под насловом „Организовао и препад да узме марке“ са Спремовом фотографијом и поднасловом да је ухапшен Мостарац који је користио лаковјерност познаника како би им изнудио девизе, детаљно пише како је Спремо вршио кривична дјела и варао пријатеља. Спремо је обећао познанику из Београда да ће утјерати дуг од 530 марака, који Београђанин није могао да наплати, а потом је изнудио новац од свог пријатеља, тражећи му у више наврата по 1000 марака за ћутање, како га Спремо не би полицији пријавио да је њега ангажовао на вршењу кривичних дјела, пријетећи да ће га оптужити како га је ангажовао да изврши убиство!?

Спремо је имао и групу са којом је вршио кривична дјела, па је једном изнудио новац тако што је наводно „одбранио“ Београђанина од напада младића и за услугу „одбране“ узео новац! Након што је  у више наврата пријетњама и уцјенама изнудио новац од наивног познаника, он га је на крају пријавио полицији која је ухапсила Градимира! Спремо је прије овог избачен из Студентског дома због фалсификовања докумената, а штампа и Вечерње новости још детаљније пишу о криминалу, разбојништвима, изнудама и малтретирању старица.

Да су Лука и Илија били добро упознати са криминалном прошлошћу несташног партијског друга говори чињеница да директор Електро-Херцеговине Драган Савић није желио да потпише Уговор којим се Спремо именује за првог човјека Електро-Невесиња, јер је добро знао о коме се ради, али је на крају попустио под Лукиним притиском, јер је Лука пријетио да ће га смијенити а Савићев син добити отказ у РиТЕ Гацко, гдје је претходно запослен са сумњивом дипломом, па је Савић подвио реп и потписано Рјешење. Зашто је Луки и Илији стало да баш Спрема поставе за руководиоца, или им је баш одговарала његова прошлост знајући да ће лако потписати и урадити све што се од њега тражи!?

Спремо је након изласка из београдског затвора побјегао у Невесиње и захваљујући новцима, старим удбашким везама и корумпираном балканском провасуђу, успио да избјегне затворску казну  и све заташка, а потом напредује до директора захваљујући ангажману у Додиковом СНСД-у, блискости са Илијом и Луком. Пошто неки Невесињци и Херцеговци тврде да није осуђиван, а самим тим расуђују да је невин и поштењачина, довољно је да се сјете свог најчувенијег суграђанина Драгана Вучетића, бившег савјетника Милорада Додика, који такође није никада осуђен, ухапшен па чак ни осумњичен, иако је ојадио државу и 10-ак фирми, па сада Влада из буџета годинама издваја милионе како би се плаћали цехови његовог криминала и извлачења новаца у Њемачку.

На крају за размишљање питање да ли ће Градимир и његова прошлост деградирати Илију и Луку, или ће они још више порасти у очима Херцеговаца, који све више цијене и награђују девијације, пљачку, криминал, лажи и преваре..

 

Небојша Вукановић