Razotkrili ih letovi – Vlada kupila helikopter od Batagona!

Vlada Republike Srpske već je kupila novi helikopter tipa „Agusta westland AW 119 koala“ od kontraverzne of-šor kompanije „Batagon air AG“ iz švajcarskog grada Cuga, iako je procedura nabavke formalno još u toku a Odluka o kupovini formalno nije donesena i objavljena!? Helikopter je registrovan u Sloveniji ali je već stigao u Zalužane, što potvrđuje istorija letova!?

 

Vladinu prevaru i kupovinu helikoptera od Batagona razotkrio je sajt „Flightradar24“ koji prati i bilježi sve letove aviona i helikoptera. Prema podacima sa ovog sajta, helikopter „Agusta westland 119 koala“ registarskih oznaka “ S5-HDM“ letio je 18-og aprila ove godine, prije tri dana, na relaciji Banjaluka – Beograd u više navrata, a na sajtu postoje svi detalji o trajanju leta, vremenu polijetanja i slijetanja. Helikopter registarskih oznaka „S5HDM“  18.4.2020. ujutro u 7:51 sletio je u Banjaluku, potom u Beograd u 10:24, pa je ponovo sletio u Banjaluku u 14:47 i popodne u 17:10 sletio u Beograd!

Da je ovaj helikopter bio u vlasništvu „Batagon air AG“ iz Cuga pokazuju podaci o prodaji helikoptera na sajtu, u kojima se navodi da je helikopter „Agusta westland AW 119“ proizveden 2019. godine, da ima 6 sjedišta, registarski broj je S5HDM, serijski broj 14972, i da je nov, da nije korišten!

Kontakt osoba u firmi Batagon air AG za prodaju helikoptera je izvjesni Slađan Kokot, blizak saradnik Slađane Matić, supruge kontraverznog biznismena  Dalibora Matića koji je javnosti poznat po neuspjelom pokušaju kupovine Alumine i potraživanja Fabrike glinice Birač u stečaju preko firme Batagon internacional za 43 miliona maraka.

Adresa Batagon air AG je Kolinplac 10 u Cugu, na istoj adresi i potkrovlju gdje je smješten i čuveni Batagon internacional, u kome sam bio prošle godine kada sam raskrinkao vladinu prevaru i spasio Aluminu od uništenja, jer je sigurno da bi Alumina prošla kao hotel BAT, bivši hotel Bistrica na Jahorini, koju je Batagon kupio prije godinu dana, nedavno je zatvoren a svi radnici su ostali bez posla.

Postavio sam pitanja Helikopterskom servisu Republike Srpske i tražim da mi u toku dana odgovore ko je 18.4.2020. godine letio helikopterom „Agusta westland AW 119“, registarske oznake S5HDM, iz Banjaluke do Beograda, da li je helikopter još u vlasništvu „Batagon air AG“ ili ga je Vlada Republike Srpske platila i prevela u vlasništvo Helikopterskog servisa Republike Srpske. Prema mojim saznanjima helikopter je registrovan u Ljubljani, u  Sloveniji, a bilo bi dobro saznati da li je helikopter prvi put doletio u Banjaluku 18.4.2020. godine u jutarnjim časovima, ili je i ranije dolazio da vozi političare na vlasti.

Isti tip helikoptera „Agusta westland AW 119 koala“ Vlada Republike Srpske je za 9,3 miliona maraka kupila prošle godine, a očito da se Dodiku dopao helikopter i da su letovi udobni pa je odlučio da kupi još jedan, rezervni, narodnim novcima od kontraverznog Batagona.

Zanimljivo da Vlada kupuje helikopter od Batagona u vrijeme kada je zatvoren hotel BAT, bivši hotel Bistrica na Jahorini, koji je Batagon kupio prošle godine, a posle samo godinu dana je zatvoren, odmah po završetku uspješne zimske sezone a svi radnici su ostali bez posla.

Kupovina novog helikoptera od kontraverznog Batagona u vrijeme krize je skandal nad skandalima, i pokažu li se informacije koje sam objavio u potpunosti tačnim biće to još jedna u nizu velikih afera koja će iz temelja uzdrmati režim. Sigurno je da Radovan Nejaki Višković neće još dugo da sjedi u fotelji premijera, jer nema tog advokata i medija koji mogu da ga odbrane od ovog sramnog namještenog spora i novog velikog skandala, kao i drugih štetnih odluka, poslova i nabavki koje je potpisao po nalogu lažnog Oca nacije, čiju sliku, kao nekad Titovu, drži u svom kabinetu.

Bahatost vlasti prelazi sve granice, ova afera sa nabavkom helikoptera pokazuje da su potpuno izgubili razum i kontakt sa stvarnošću, i narod mora da se trgne i letargije, skine jaram sa vrata dok nije sve uništeno.

 

Nebojša Vukanović