Razgovori sa tri načelnika iz tri stranke

Danas sam obišao Rudo, Novo Goražde i Čajniče, i u tri opštine razgovarao sa tri načelnika iz tri različite stranke. Relativno male i nerazvijene opštine dijele iste probleme, i svi očekuju snažniju podršku države i centralnih vlasti kako bi riješili ključne probleme, prije svega smanjenje nezaposlenosti i zaustavljanje iseljavanja stanovništva.

Već tri godine obustavljeni su radovi na izgradnji HE Mrsovo na rijeci Limu, koja je od ključnog značaja za Rudo. Firma „Komsar enerdži“ Rašida Serdarova završila je rekonstrukciju modernog hotela „Rudo“, što je od velikog značaja za razvoj turizma u ovom mjestu, ali je nakon pripremnih radova stala izgradnja HE Mrsovo, vrijedna 200 miliona maraka. Načelnik Rudog Ratovima Rajak nada se da će problem biti riješen u narednom periodu i brana ipak završena, jer bi to puno značilo za ovaj kraj.

  U Rudom će narednog mjeseca ponovo biti održani izbori, jer je nova skupštinska većina, sastavljena od izdajnika i preletača, izglasala opoziv načelnika za 23. decembar. Rato Rajak je častan čovjek koji je pošteno rukovodio malom i zapostavljenom opštinom, i nadam se da neće biti opozvan jer teško da bi Rudo dobilo boljeg i obrazovanijeg načelnika.

   Posebno mi je drago što sam danas razgovarao sa načelnicom Novom Goražda Milom Petković, koja je kadar SNSD-a. U srdačnom razgovoru upoznao sam se sa problemima male opštine koja grca u dugovima, a načelnica ističe da su gotovo sva javna preduzeća i ustanove bile pred blokadama kada je 2016. godine preuzela opštinu, i da kroz reprograme pokušava sanirati dug . Nezaposlenost je najveći problem, iako dosta građana radi u susjednom Goraždu, i smatram da bi Vlada trebala pokrenuti projekte koji će otvoriti radna mjesta u realnom sektoru, što je od ključnog značaja za opstanak malih i nerazvijenih opština, koje su nažalost zaboravljene i zapostavljene.  Čajniče je prije rata bilo vazdušna banja sa dva hotela, skijalištem i razvijenim turizmom. Načelnik Čajniča upoznao me je sa projektima koji su u toku, kupovini hotela i problemima u planinskoj opštini.

Nažalost danas su oba hotela u Čajniču zatvorena, a i dalje spor oko hotela koji je u stečaju kupila opština kako bi ponovo počeo sa radom. Broj stanovnika se smanjuje uprkos brojnim prirodnim resursima, prije svega obilju šumskog bogatstva. Fabrika vode još nije u funkciji, iako su u nju uložena značajna finansijska sredstva, a predratni gigant Fabrika „Stakorina“ i dalje je na koljenima nakon neuspješne mafijaške privatizacije.

       Danas je pao prvi snijeg, i po ljepoti krajolika na trenutak pomislite da ulazite u neki uređnjni švajcarski zimski centar. Nema sumnje da bi obnovom skijališta, putne mreže, smještajnih kapaciteta i turističkih objekata, država sa relativno skromnim ulaganjima napravila preokret, i da bi se umjesto zaostale sredine Čajniče moglo pretvoriti u turistički centar. Nažalost od velikog prirodnog bogatstva korist ima samo nekolicina moćnika i tajkuna bliskih vlastima, i neophodno je napraviti veliki zaokret u odnosu države prema malim i nerazvijenim sredinama, kako bi se narod i mladi zadržali, i omogućio pristojan život dostojan čovjeka u 21-om vijeku.