Разгледнице из метрополе туризма

Само од обиласка градских зидина, град Дубровник и Друштво пријатеља дубровачке старине годишње приходују више од 25 милиона марака. Строго се води рачуна о сваком камену и детаљу унутар зидина, а чувени требињски архитекта Вуко Рогановић казивао ми је како се и прије рата брижљиво бирао и у милиметар прецизно обрађивао камен који је требало замијенити у некој од цркава и објеката унутар градских зидина Дубровника. Захваљујући вишевјековној бризи и одговорном понашању према историјском насљеђу, Дубровник данас посјећује више милиона страних туриста сваке године, а приходи од туризма мјере се милијардама долара.       

Умјесто да нешто научимо од комшија и искористимо повољан географски положај и климу, наше власти чине све да отјерају госте и туристе који сврате у Требиње. Умјесто да се град уреди прије почетка туристичке сезоне, нажалост туристи уопште не могу физички да прођу улицама Старог Града јер су оне раскопане!? Просто је невјероватно да радови у Старом Граду нису обустављени а градилиште конзервирано од јуна до септембра, како би гости могли да прођу централним улицама старог градског језгра, а да се током јесени и зиме наставе и заврше радови на поплочавању улица. Подсјетићу да је Лука најавио да ће до почетка љета бити завршено поплочавање од јужне капије (код Шишковића куће) до ресторана Порто бело али… И ово обећање је било само лудом радовање.                                                                                     

Раскопане улице са лопатама, крампама и мјешалицама које блокирају нормалан пролаз, су вјерујем главни утисци и слике клоје ће туристи однијети из Требиња. Овим ружним сликама могу се придружити и запуштене алеје троскота у главној Улици Краља Петра првог ослободиоца и другим мјестима, раскопан Градски парк,  осушени олеандери … Нажалост Требиње  одавно није било запуштеније и неуређеније током љета, када у град долази највећи број гостију.

На госте јак утисак оставља и чињеница да је паркинг у Требињу чак 3 пута скупљи него у центру Београда или Сарајева, и да су башта и хотел „Платани“ били затворени до средине јуна. Но вјерујем да ћу као дежурни градски кривац за све проблеме и пропусте, за раскопане улице и овај пут ја бити одговоран и проглашен кривцем јер сам дао идеју да се поплочава Стари град и уреде фасаде…

 

Небојша Вукановић