palpal

Razglednice iz metropole turizma

Samo od obilaska gradskih zidina, grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine godišnje prihoduju više od 25 miliona maraka. Strogo se vodi računa o svakom kamenu i detalju unutar zidina, a čuveni trebinjski arhitekta Vuko Roganović kazivao mi je kako se i prije rata brižljivo birao i u milimetar precizno obrađivao kamen koji je trebalo zamijeniti u nekoj od crkava i objekata unutar gradskih zidina Dubrovnika. Zahvaljujući viševjekovnoj brizi i odgovornom ponašanju prema istorijskom nasljeđu, Dubrovnik danas posjećuje više miliona stranih turista svake godine, a prihodi od turizma mjere se milijardama dolara.       

Umjesto da nešto naučimo od komšija i iskoristimo povoljan geografski položaj i klimu, naše vlasti čine sve da otjeraju goste i turiste koji svrate u Trebinje. Umjesto da se grad uredi prije početka turističke sezone, nažalost turisti uopšte ne mogu fizički da prođu ulicama Starog Grada jer su one raskopane!? Prosto je nevjerovatno da radovi u Starom Gradu nisu obustavljeni a gradilište konzervirano od juna do septembra, kako bi gosti mogli da prođu centralnim ulicama starog gradskog jezgra, a da se tokom jeseni i zime nastave i završe radovi na popločavanju ulica. Podsjetiću da je Luka najavio da će do početka ljeta biti završeno popločavanje od južne kapije (kod Šiškovića kuće) do restorana Porto belo ali… I ovo obećanje je bilo samo ludom radovanje.                                                                                     

Raskopane ulice sa lopatama, krampama i mješalicama koje blokiraju normalan prolaz, su vjerujem glavni utisci i slike kloje će turisti odnijeti iz Trebinja. Ovim ružnim slikama mogu se pridružiti i zapuštene aleje troskota u glavnoj Ulici Kralja Petra prvog oslobodioca i drugim mjestima, raskopan Gradski park,  osušeni oleanderi … Nažalost Trebinje  odavno nije bilo zapuštenije i neuređenije tokom ljeta, kada u grad dolazi najveći broj gostiju.

Na goste jak utisak ostavlja i činjenica da je parking u Trebinju čak 3 puta skuplji nego u centru Beograda ili Sarajeva, i da su bašta i hotel „Platani“ bili zatvoreni do sredine juna. No vjerujem da ću kao dežurni gradski krivac za sve probleme i propuste, za raskopane ulice i ovaj put ja biti odgovoran i proglašen krivcem jer sam dao ideju da se popločava Stari grad i urede fasade…

 

Nebojša Vukanović