Ратне инвестиције „ствараоца“ Крајишника у Аранђеловац

Како се Момчило Крајишник у рату борио и стварао Републику Српску, што сада добро наплаћује од Милорада Додика, показује и Уговор о куповини земљишта из октобра 1992. године  у Аранђеловцу, Србији, тада Савезној Републици Југославији. Посједујем документ и Уговор из кога се види да је у јесен 1992. године, у јеку рата и масовног страдања народа, “ ствараоц“ Момчило Крајишник купио плац у Аранђеловцу.

У Уговору потписаном 25.10.1992. године у Општинском суду Аранђеловац стоји да Радивојевић Миодраг из Бање продаје купцу, Крајишник Момчилу из Рајловца, Улица Забрђе 31 Рајловца, Сарајево, кога заступа адвокат Душан Томковић, више хектара њиве и оранице у Аранђеловцу, на више парцела и катастарских општина које су наведене, по цијени од 65 430 000 тадашњих динара.

Но то није све, јер је 19-ог марта 1996. године, кад су сарајевски Срби напуштали своја вјековна огњишта јер је истицао последњи рок из Дејтона о предаји Рајловца, Грбавице, Вогошће, Илијаша и осталих дијелова Српског Сарајева Федерацији БиХ, Момчило Крајишник потписао Анекс Уговора, преко свог пуномоћника Душана Томковића, и купио још 5 хектара и 39 ари земљишта у Аранђеловцу за 35 000 динара (или марака по тадашњем курсу), од Дамјановић Милорада, Лаловић Верке, Скерлић Иванке и Мацановић Наде, како стоји у Уговору од 19.3.1996. године склопњеног у Аранђеловцу.

Само ова два Уговора о куповини великих и плодних обрадивих површина, њива и ораница у Шумадији, околини Аранђеловца недалеко од Београда, говоре какав је „ствараоц“ Српске био Момчило Крајишник, јер док су његове комшије остављале све што су створиле у животу, трбухом за крухом напуштали куће и огњиште у Сарајеву, Крајишник је куповао огромне површине обрадиве земље у најљепшем дијелу Србије и тако постао велепосједник.

По доласку из Хага, Крајишник је основао „Асоцијацију ствараоца Републике Српске“ како би имао политички утицај, те се приближио Додику и власти како би добио послове, привилегије и опоравио своју компанију „Сарајево-инвест Д.О.О“ са сједиштем у Палама, јер он сам није имао специфичну тежину за велике комбинације са Додиком. Након оснивања Асоцијације и договора са Додиком, Крајишник и његова фирма „Сарајево-инвест“ добијају бројне уносне послове милионске вриједности од Електропривреде РС и дистрибутивних предузећа, а од ИРБ-а 2017. године добија 700 000 марака кредита по повољним условима.

Асоцијација ствараоца РС је приватно Удружење у коме Крајишник доноси све одлуке, окружио се полтронима који служе код декор и стварају привид бројности, снаге и утицаја, а једини „радник“ у Удружењу је Мирјана Крајишник, његова рођака. Колико је у Асоцијацији „ствараоца“ све подређено једном човјеку говори и чињеница да је Крајишник одбио донацију тадашњег градоначелника Бањалуке Слободана Гаврновића. Да би се додворио Додику, знајући за његов дил са Крајишником, Гаврановић је одлучио да поклони Асоцијацији пословни простор површине око 150 м2 у центру Бањалуке, у Улици краља Алфонса. Ипак Крајишник је одбио „поклон“ јер се бојао да не ојача Горан Поповић, који је формално био на челу Асоцијације у Бањалуци.

Један од ријетких људи у које Крајишник има неограничено повјерење је Јово Космајац, бивши директор и члан Управног одбора Фонда ПИО Републике Српске. Њега је Крајишник убацио у УО преко бившег министра Савановића, а са друге стране Крајишник је добио одлично Рјешење и високу пензију, јер новац је на почетку и на крају сваке приче…

 

Небојша Вукановић