palpal

Raspop Krulj prešao crvenu linuju

Mnogo je zaostalih problema i Grigorijevih vrućih krompira ostalo novom hercegovačkom vladici Dimitriju, a jedan od najvećih svakako je bivši Grigorijev zamjenik, mostarski paroh Radivoje Krulj. Ne samo da je Krulj radikalni ekumenista, već vodi otvorenu prohrvatsku, a u nekim trenucima čak i proustašku politiku. Strašno je da jedan pravoslavni sveštenik amnestira i hvali ratnog zločinca i ustaškog biskupa Alojzija Stepinca, koji je blagosiljao i odobravao masovna ubistva i pokrštavanje Srba u NDH, već iz dana u dan ide i korak dalje.

Raspop Krulj potpuno otvoreno, bez imalo ustezanja, zastupa hrvatske umjesto srpskih interesa, pokušavajući da se što više dodvori svojim mentorima. To potvrđuje podatak da je Krulj, kao predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ ove godine Šantićevu nagradu dodijelio hrvatskom pjesniku Luki Paljetku, koga je Kolinda ranije odlikovala ordenom Ante Starčevića!?

U U najmanju ruku je velika sramota da je Šantićeva nagrada dodijeljena nekom ko nosi orden osnivača Ustaškog pokreta i zloglasne Hrvatske stranke prava, koja je generisala i propagirala mržnju Hrvata prema Srbima. Umjesto da od „prijatelja“ i pokrovitelja Hrvata zatraži da poštuju Ustav i odredbu o konstitutivnosti naroda, i zalaže se za interese malobrojnih Srba povratnika, mostarski paroh nažalost otvorena podržava antisrpsku politiku !?

Krulj studira „povijest“, i nakon magistarskih studija sada priprema doktorat na hrvatskom Sveučilištu u Mostaru, a za to je dobio stipendiju od pomoćnika ministra Željka Bevande i hrvatskih prijatelja iz HNK kantona. Krulj nikada nije rekao riječ niti osudio hrvatske zločine, stradanje sveštenika i monaha u Drugom svjetskom i poslednjem ratu, već uporno brani Stepinca i ustaše. Sa druge strane na društvenim mrežama „lajkuje“ postove svojih prijatelja protiv generala Ratka Mladića, u kojima se ratni komandant Vojske Republike Srpske naziva smećem i poluljudskim talogom, kako bi iskoristio svaku priliku da se dodvori „braći“, svojim mentorima i susjedima inpokaže da je veći katolik od Pape!

Dugo sam se suzdržavao da javno iznosim stavove o (ras)popu Krulju i čekao priliku da o njemu porazgovaram sa vladikom Dimitrijem, sve dok nije prelio čašu i dok nisam vidio da je kao član hrvatske delegacije, sa hrvatskim konzulom u Mostaru Markom Babićemi konzulom prvog reda Hrvatske u BiH Markom Babićem, posjetio grad Trebinje kako bi sa Lukom Petrovićem razgovarao sa o saradnji Trebinja sa Mostarom, Dubrovnikom i opštinom Ravno. Samo par dana nakon dodjele Šantićeve nagrade Paljetku, Krulj dolazi u Trebinje kao član delegacije diplomata Republike Hrvatske, čime pokazuje da je jedan od najaktivnijih promotora Blajburške koalicije SNSD-a i HDZ-a? To je potvrdio i nastupom na Hrvatskoj televiziji u Mostaru kada je rekao da bi idealan političar nastao kada bi se spojili Milorad Dodik i Dragan Čović!

Raspop Krulj, kao i još neki Grigorijevi bliski saradnici, prešli su crvene linije i sve granice neprimjerenog ponašanja, i smatram da ih pod hitno treba raščiniti. Posebno jer je paroh u Mostaru, gdje se nalazi mali broj Srba povratnika, koji se polako katoličke pod uticajem nedostojnog raspopa Krulja i nekolicije sljedbenike bivšeg hercegovačkog vladike Grigorija. I dok mudri katolici u Trebinje i mjesta gdje su Hrvati manjina šalju najbolje sveštenike, kako bi očuvali narod i vjeru, naši sveštenici u dolini Neretve nažalost prodaju vjeru za večeru. Zbog toga očekujem da Crkva reaguje i kazni nedostojne, koji neprimjerenim ponašanjem sramote i izdaju narod, vjeru i državu pokušavajući da budu veći katolici od Pape.

 

Nebojša Vukanović