Raspetljava se afera sa respiratorima u Bijeljini

Polako izlaze na čistac detalji nove velike afere sa respiratorima namijenjenih Republici Srpskoj, prije svega Opštoj bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini. Napokon je Mićo Mićić izašao u javnost i nemušto pokušao da se opere kako on tobože nema ništa sa Slavenom Ristićem i nabavkom respiratora, već je tobože grad Bijeljina samo donirao budžetska sredstva u humanitarnoj akciji. Mićo grubo laže i obmanjuje javnost, što ću dokazati za nekoliko sati novim dokumentima i tekstom „U laži su kratke noge Mića Mićića“, a najbolje ga demantuje i njegova desna ruka, predsjednik Crvenog krsta Bijeljina Perica Gligić, koji je potvrdio moja saznanja da su novci, koje su Ristić i Mićić prikupili od semberskih privrednika, prebačeni u Rusiju i da nijedan respirator nije isporučen bijeljinskoj bolnici.

Gligić za portal „Dešavanja u Bijeljini“ kaže da je u akciji prikupljeno 2 649 876,01 KM, a ne 1,41 milion kako stoji na sajtu Tehničkog remontnog zavoda u Bratuncu, koji je u vlasništvu Slavena Ristića, koji je prvi pokrenuo akciju prikupljanja sredstava i kupovinu respiratora, a kasnije mu se priključili Mićić i lokalni Crveni krst. Gligić tvrdi da je od prikupljenih 2,64 miliona maraka za kupovinu 50 respiratora u Rusiji izdvojeno 2 305 000 maraka, i da bi oni uskoro, za 4 do 5 dana trebali biti sa DHL-om da se prevezu iz Moskve do Bijeljine.

Postavlja se pitanje zašto Gligić sada kaže da je prikupljeno 2,64 miliona a na sajtu TRB Bratunac stoji da je prikupljeno 1,41 milion maraka? Zašto su prebacili novac u Rusiju i ćutali 2 mjeseca, zašto nisu kupljeni i isporučeni respiratori sve dok nisam pokrenuo ovo pitanje u javnosti? Zašto mjesecima Slaven Ristić, Mićo Mićić i Perica Gligić nisu odgovarali na pitanja donatora koji su i uplatili sredstva šta je sa ogromnim novcima koji su prikupljeni, zašto oprema nije kupljena i isporučena?

Famozni šator zvani pokretna bolnica nije jedina afera u koju je uključena vlast i Slaven Ristić. Ostaje da se vidi da li će i koji respirstpri doći iz Rusije u Republiku Srpsku naredne sedmice, kako tvrdi Gligić, ili se samo pokušava kupiti vrijeme kao sa sklapanjem šatora u Zalužanima.

Puno je pitanja koja traže odgovore, a tzv „premijer“ Radovan Nejaki Višković još nije rekao šta je prije nekoliko dana dogovarao sa Slavenom Ristićem na tajnoj večeri u hotelu u Milićima?

 

Nebojša Vukanović