Расколи и сукоби у Градишци

Куповином папака, политичким трговинама и медијским спиновањем режим покушава скренути пажњу јавности са ужасне економске ситуације и суштинских дтуштвених проблема, те прикрити сукобе и расцјепе у сопственим редовима. Тренутно је најбурније у Градишци, гдје у СНСД-у пламти сукоб између двије фракције, једне коју предводи начелник општине Зоран Аџић, и друге коју предводе стари кадрови и оснивачи СНСД-а. На удару Ађића посебно се нашао предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић Милер, бивши директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, и Аџић планира да га закулисаним радњама смијени са ове функције.                                                                   

Аџић и Павловић су одавно у лошим односима, а сукоб је у последње вријеме кулминирао због самовоље и бахатог понашања начелника Аџића. Зоран Аџић се окружио послушницима, углавном младим и неспособним члановима СНСД-а, док се веома бахато и без имало поштовања односи према старијим члановима. Аџић је параноичан, нема повјерења ни у најближе сараднике, шпијунира их и прати преко својих секретарица и доушника, што у администрацији ствара веома лошу атмосферу. Група локалних функционера СНСд-а изразито је незадовољна радом начелника Аџића, и планира његово рушење и опозив након октобарских избора.                                                                             

Сукоби у градишком СНСД-у су отишли предалеко, а и сам Милорад Додик је незадовољан  Аџићем јер му је подијелио и разбио партију, и сасвим је извјесно да га чека судбина Милована Топаловића, бившег начелника Лакташа кога су Додик и кум Будо Станковић уклонили 2014. јер је био непослушан. Аџић се није сукобио само са већим дијелом своје странке већ и са коалиционим партнерима. Начелник Градишке имао је намјеру да смијени директора Дома здравља Тихомира Михајловића, кадра Уједињене Српске, али је наишао на жесток отпор Славка Дуњића.

Посланик Дуњић начелника држи у шаци, и због тога је одустао од смјене јер мора да извршава захтјеве посланика који је са својом фирмом снажно годинама наслоњен на здравствени систем Српске.

Треба подсјетити да је управо због Михајловића својевремено дошло и до раскола унутар СДС-а и губитка већине за вријеме претходног начелника Зорана Латиновића. Смјена Дуњићевог пијуна Михајловића са функције директора Дома здравља била је иницијална каписла за распад скупштинске већине у претходном сазиву, па би историја могла да се понови ако Аџић настави сукоб са Дуњићем.                                                         

ДНС се претворио у велики усисивач који купи смеће, отпатке и прашину која је пала на политички патос Српске, а то би моглу скупо да кошта Марка Павића. Тако је у градишком ДНС-у дошло до подјеле и отвореног сукоба након што је Ђорђо Крчмар са одборником Лазићем и групом бивших СДС-оваца „преломио“ и прешао у ДНС. Предсједник Општинског одбора ДНС Градишка и подпредсједник СО Градишка Владимир Јанковић у веома је лошим односима са харизматичним министром Даном Малешевићем. Крчмар, Лазић и остали прелетачи су под контролом Малешевића, и понашају се потпуно аутономно као партија у партији.                                                       

Малешевић покушава преко Крчмара да сруши Јанковића и смијени га са функције предсједника Општинског одбора и потпредсједника Скупштине општине. О размјерама сукоба унутар ДНС-а говоре фотографије и податак да су 8-ог марта организоване двије прославе Дана жена. На једној вечери је био Јанковић са својим дамама и присталицама, а на другој Малешевић, Лазић, који велику блискост показују и фотографијама са заједничких дружења.                                          

Аџић осим Павловићу, покушава да скине главу и Јанковићу, и због тога има добре односе са Малешевићем, Крчмаром и њиховом струјом, који су спавачи СНСД-а у ДНС-у. Понашање и преломи Ђорђа Крчмара можда на најбољи начин осликавају дешавања иза кулиса, и показују због чега је Зоран Латиновић изгубио на локалним изборима 2016. године иако је имао одличне резултате рада у свом мандату.

Сасвим је извјесно да се сукоби, подметања, расколи и подјеле унутар СНСД-а и ДНС-а у Градишци неће ријешити до октобра и избора, али је тешко очекивати јавну ескалацију јер је интерес Милорада Додика да по сваку цијену различите фракције одржи на окупу. Послије избора, без обзира на исход гласња, сасвим је извјестан опозив бахатог и параноичног начелника Аџића, јер су и опозиција и већи дио власти незадовољни његовим радом, резултатима и понашањем.

 

Небојша Вукановић