palpal

Raskoli i sukobi u Gradišci

Kupovinom papaka, političkim trgovinama i medijskim spinovanjem režim pokušava skrenuti pažnju javnosti sa užasne ekonomske situacije i suštinskih dtuštvenih problema, te prikriti sukobe i rascjepe u sopstvenim redovima. Trenutno je najburnije u Gradišci, gdje u SNSD-u plamti sukob između dvije frakcije, jedne koju predvodi načelnik opštine Zoran Adžić, i druge koju predvode stari kadrovi i osnivači SNSD-a. Na udaru Ađića posebno se našao predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović Miler, bivši direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, i Adžić planira da ga zakulisanim radnjama smijeni sa ove funkcije.                                                                   

Adžić i Pavlović su odavno u lošim odnosima, a sukob je u poslednje vrijeme kulminirao zbog samovolje i bahatog ponašanja načelnika Adžića. Zoran Adžić se okružio poslušnicima, uglavnom mladim i nesposobnim članovima SNSD-a, dok se veoma bahato i bez imalo poštovanja odnosi prema starijim članovima. Adžić je paranoičan, nema povjerenja ni u najbliže saradnike, špijunira ih i prati preko svojih sekretarica i doušnika, što u administraciji stvara veoma lošu atmosferu. Grupa lokalnih funkcionera SNSd-a izrazito je nezadovoljna radom načelnika Adžića, i planira njegovo rušenje i opoziv nakon oktobarskih izbora.                                                                             

Sukobi u gradiškom SNSD-u su otišli predaleko, a i sam Milorad Dodik je nezadovoljan  Adžićem jer mu je podijelio i razbio partiju, i sasvim je izvjesno da ga čeka sudbina Milovana Topalovića, bivšeg načelnika Laktaša koga su Dodik i kum Budo Stanković uklonili 2014. jer je bio neposlušan. Adžić se nije sukobio samo sa većim dijelom svoje stranke već i sa koalicionim partnerima. Načelnik Gradiške imao je namjeru da smijeni direktora Doma zdravlja Tihomira Mihajlovića, kadra Ujedinjene Srpske, ali je naišao na žestok otpor Slavka Dunjića.

Poslanik Dunjić načelnika drži u šaci, i zbog toga je odustao od smjene jer mora da izvršava zahtjeve poslanika koji je sa svojom firmom snažno godinama naslonjen na zdravstveni sistem Srpske.

Treba podsjetiti da je upravo zbog Mihajlovića svojevremeno došlo i do raskola unutar SDS-a i gubitka većine za vrijeme prethodnog načelnika Zorana Latinovića. Smjena Dunjićevog pijuna Mihajlovića sa funkcije direktora Doma zdravlja bila je inicijalna kapisla za raspad skupštinske većine u prethodnom sazivu, pa bi istorija mogla da se ponovi ako Adžić nastavi sukob sa Dunjićem.                                                         

DNS se pretvorio u veliki usisivač koji kupi smeće, otpatke i prašinu koja je pala na politički patos Srpske, a to bi moglu skupo da košta Marka Pavića. Tako je u gradiškom DNS-u došlo do podjele i otvorenog sukoba nakon što je Đorđo Krčmar sa odbornikom Lazićem i grupom bivših SDS-ovaca „prelomio“ i prešao u DNS. Predsjednik Opštinskog odbora DNS Gradiška i podpredsjednik SO Gradiška Vladimir Janković u veoma je lošim odnosima sa harizmatičnim ministrom Danom Maleševićem. Krčmar, Lazić i ostali preletači su pod kontrolom Maleševića, i ponašaju se potpuno autonomno kao partija u partiji.                                                       

Malešević pokušava preko Krčmara da sruši Jankovića i smijeni ga sa funkcije predsjednika Opštinskog odbora i potpredsjednika Skupštine opštine. O razmjerama sukoba unutar DNS-a govore fotografije i podatak da su 8-og marta organizovane dvije proslave Dana žena. Na jednoj večeri je bio Janković sa svojim damama i pristalicama, a na drugoj Malešević, Lazić, koji veliku bliskost pokazuju i fotografijama sa zajedničkih druženja.                                          

Adžić osim Pavloviću, pokušava da skine glavu i Jankoviću, i zbog toga ima dobre odnose sa Maleševićem, Krčmarom i njihovom strujom, koji su spavači SNSD-a u DNS-u. Ponašanje i prelomi Đorđa Krčmara možda na najbolji način oslikavaju dešavanja iza kulisa, i pokazuju zbog čega je Zoran Latinović izgubio na lokalnim izborima 2016. godine iako je imao odlične rezultate rada u svom mandatu.

Sasvim je izvjesno da se sukobi, podmetanja, raskoli i podjele unutar SNSD-a i DNS-a u Gradišci neće riješiti do oktobra i izbora, ali je teško očekivati javnu eskalaciju jer je interes Milorada Dodika da po svaku cijenu različite frakcije održi na okupu. Poslije izbora, bez obzira na ishod glasnja, sasvim je izvjestan opoziv bahatog i paranoičnog načelnika Adžića, jer su i opozicija i veći dio vlasti nezadovoljni njegovim radom, rezultatima i ponašanjem.

 

Nebojša Vukanović