palpal

Radmanović još 2009. predao Zahtjev za članstvo BiH u NATO

NATO Radmanovic.jpg

Radmanović još 2009. predao Aplikaciju za članstvo BiH u NATO

Nebojša Radmanović je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH još 2009. godine podnio formalnu Aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO alijansi. To se vidi iz Pisma koje je Radmanović uputio tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Jap De Hop Sfeheru. U pismo Radmanović izražava zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina na najbolji način iskoristila program Partnarestva za mir, kroz koji je BiH pokazala spremnost da konstantno podiže nivo saradnje sa Alijansom, te formalno podnosi Zahtjev za članstvo. „Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu… U skladu sa navedenim, sa našim ostvarenjima i ambicijama, ovim putem podnosim formalan zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo. Dalji napredak prema članstvu u NATO je krucijalno važan za Bosnu i Hercegovinu. Takođe trebao bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti evro-atlanskog prostora i naročito regiona jugoistočne Evrope“.

Dokument koji objavljujemo, i koji je potpisao visoki funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović, na najbolji način pokazuje svo licemjerstvo ove stranke i njenog lidera koji nemaju principjelne stavove o važnim pitanjima već od situacije do situacije, iz dana u dan, mijenjaju stavove i politiku zbog trenutnih ličnih interesa. Tako danas Dodik govori o potrebi održavanja referenduma i izjašnjavanja građana o članstvu BiH u NATO, a prije samo nekoliko godina njegov najbliži saradnik Nebojša Radmanović, uz Dodikovu saglasnost, formalno je podnio zahtjev za članstvo BiH u NATO-u. SNSD i Dodik tada nisupitali kakav je stav matice Srbije niti tražili izjašnjavanje građana na referendumu, a danas iz dnevno-političkih potreba pokušavaju da manipulišu građanima pričom o organizovanju referenduma.

Prije nekoliko godina Dodik je bio promotor politike SAD-a i zapadnih sila u BiH, pozivao je javno Karadžića i Mladića da se predaju Hagu, te sarajevskim medijima govorio da se u Srebrenici dogodio genocid. Sada pokušava da promijeni ploču i lažno se predstavi kao nekakav srpski nacionalista i anti-globalista koji blisko sarađuje sa Putinom i Rusijom.
Činjenica da predizborni kratkotrajni sastanci Dodika i Putina nisu dali nikakav rezultat, da Republika Srpska nije dobila ni mali ni veliki ruski kredit, niti bilo kakvu značajniju investiciju iz Rusije, pokazuje da Putin i Rusija ne vjeruju prevrtljivom Dodiku, jer nepouzdanom partneru vrijeme ubrzano ističe i pitanje je dana kada će se njegov nakaradni prenapregnuti sistem da se sruši kao kula od karata.

Nebojša Vukanović