Putin za Dejton, protiv trećeg entiteta i avantura

Na zvaničnom sajtu ruskog predsjednika Vladimira Putina „Kremlin.ru“ objavljena je kratka vijest od dvije rečenice u kojima se doslovno kaže da je Putin imao kratak susret sa predsjednikom Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu. U šturom saopštenju, objavljenom u 18:40 po ruskom vremenu, ne saopšteva se ama baš nijedan detalj razgovora. Saopštenje je objavljeno oko pola sata nakon završetka plenarne sjednice, pa se može zaključiti koliko je vremena Dodik proveo sa Putinom.

Ključna poruka, koju je prenio i sam Dodik nakon kratkog sastanka, je da se Putin i Rusija zalažu za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma što se vidi i iz naslova zvaničnog saopštenja! To znači da se Putin jasno protivi stvaranju trećeg entiteta u BiH, Dodikovim suludim avanturama i besmislenoj prohrvatskoj politici! Jasno je da se Rusija protivi bilo kakvim avanturama, srljanju, rizičnim potezima i provokacijama, koje Milorad Dodik izvodi svakodnevno kako bi skrenuo pažnju javnosti sa nagomilanih problema i ekonomskog haosa koji je izazvao sistemski pljačkajući i razarajući Srpsku, zarobljavajući nepotizmom i korupcijom njene institucije koje nažalost odavno ne funkcionišu i ne rade svoj posao.  Putin je Dodiku jasno dao do znanja da se protivi zalaganjima za treći entitet, Blajburšku koaliciju, prohrvatsku politiku, raspakivanju Dejtona i ostale šizogene avanturističke poteze, izjave i ponašanje koji mogu ugroziti Republiku Srpsku.

Kratak susret u holu Roskongres centra u Sankt Petersburgu Dodik pokušava iskoristiti za medijske spinove i davanje sebi na važnosti, mada je svakom jasno da kratak susret u holu nije mjesto za vođenje ozbiljnih razgovora o ozbiljnim pitanjima, kako to Dodik želi lažno da predstavi. Svakako da je i kratak susret sa Putinom, kao i ostalim svjetskim državnicima, važan za Republiku Srpsku, ali takve susrete nikako ne treba korisiti za ličnu promociju i traženje zaštite kože bilo kog pojedinca, već za interese države i društva. Dodik Putinu sigurno nije govorio i tražio pomoć Rusije posrnuloj privredi, problemu izvoza jabuka, velikim dugovanjima NESTRO grupacije, rafinerije i naftne industrije, negativnom poslovanju apsolutno svih javnih firmi, fondova i ustanova? Dok užurbano prodaje novih 400 miliona maraka obveznica Srpske na Bečkoj berzi, jasno je da Dodik Putinu sigurno nije pominjao ni mali i veliki ruski kredit od 700 miliona, koji je najavio nakon prethodnog sastanka sa ruskim predsjednikom kako ne bi morao da ispunjava pogubne uslove mrskog MMF-a. Donedavno mrski MMF, za koga je Dodik do usvajanja akciza tvrdio da razara sve zemlje i da su jadni oni koji moraju da slušaju njegov diktat, naprasno se pretvorio u omiljenoj kreditora koji krpi od izbora do izbora budžetske provalije. Njegova marioneta Željka čak je počela da se hvališe visokim ocjenama MMF-a koje daje njenoj nesposobnoj Vladi i „reformama“!? MMF hvali svakoga ko dobro sluša i sprovodi pogubne neoliberalne dogme, i nema sumnje da će Dodik dobiti od MMF čistu desetku i punu podršku ako se obaveže na privatizaciju Elektroprivrede RS, na šta je prema mojim saznanjima već pristao, te tiho najavio preko nesretnog ministra Đokice.                                                                                         

Putin nije naivan, i jasno mu je sa kim posla. Za razliku od Dodika koji rasprodaje u bescjenje sve naše prirodno bogatstvo i resurse, Putin je ojačao Rusijom reprivatizacijom i povratkom državne kontrole nad ključnim firmama, naftnom i gasnom industrijom, bankama..

Iako ih novinari dvorskog RTRS-a i ATV-a o tome nisu obavjestili, građani Srpske treba da znaju da su bukvalno u istom redu i na istoj udaljenosti od Putina, na Forumu sjedili Milorad Dodik, Mladen Bosić i Ognjen Tadić!? Umjesto da je odlazak u Sankt Petersbur iskoristio da razbije izolaciju i zid koji je sam ozidao oko sebe, Dodik je ćaskao sa Bilbovim najavio putovanje u Južnu Osetiju!? To je jedini konkretan dogovor i uspjeh putovanja koji dovoljno govori o stanju u kome se nalazimo. Srpska nije imala, niti će ikad imati izlaz preko Kavkaza i Južne Osetije, koja sa 50 000 siromašnih stanovnika Dodiku može pomoći samo slanjem razglednice iz „prijestonice“ Činvalija!

Koristeći kontrolu nad dvorskim medijima, koji dva dana na sajtu drže istu naslovnu vijest, Dodik kratak susret sa Putinom pokušava da predstavi kao veliku pobjedu, ali nažalost građani Srpske od toga neće imati nikakve koristi, kao što je nije bilo ni od svih prethodnih predizbornih slikanja Dodika sa Putinom. Dodik pokušava da podigne tenzije u državi, uvuče velike sile u sukobe i skrene pažnju na sebe, ali od toga Republika Srpska može biti samo na gubitku. Nama nije potrebna nestabilnost, tenzije, previranja i sukobi velikih, jer smo mi mali od toga uvijek bili samo „kolateralna“ šteta i podnosili velike žrtve. Potreban nam je mir, gledanje svojih a ne tuđih poslova, sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj kako bi se oporavili, pokrenuli posrnulu privredu, povratili ključne resurse i protjerano stanovništvo. Nama su potrebni odgovorni ljudi koji će brinuti o narodu i svakom pojedincu, državnici koji će u susretima sa svjetskim liderima govoriti o interesima  naroda, države i društva, a ne o svojim strahovima, frustracijama, ličnim problemima i interesima.

 

Nebojša Vukanović