Putevima Srpske

Naš predsjednik kaže da ne treba smanjivati akcize na gorivo jer moramo imati dobre puteve!? Akcize i cijene goriva kod nas i na zapadu su skoro iste, ali dok se Nijemci besplatno voze auto-putevima mi se krećemo kozjim stazama. U kakvom su stanju putevi u nerazvijenom i zapostavljenom istoku Srpske najbolje govore fotografije sa planinskog prevoja Prijeđel, na magistralnom putu Gacko – Foča.

Saobraćajnica je u očajnom stanju, na mnogim dionicama zbog ulegnuća i pucanja kolovoza potpuno je izgubljena geometrija puta, i po vlažnom kolovozu maksimalna brzina je 40 km/h. Saobraćajne nezgode su jako česte, a uzrok je pohaban asfalt i loš kolovoz. Put Gacko – Foča je jedina veza istočne Hercegovine sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbijom, ali nažalost maćehinska vlast već skoro dvije decenije nije uložila sredstva u obnovu hercegovačke žile kucavice.

Lani su Putevi Srpske uzeli novih 35 miliona maraka kredita za rekonstrukciju magistralnih puteva u Srpskoj, ali i ovaj put nijedna marka nije uložena na istok Srpske i prostor južno od Bijeljine. Malo ljudi, malo glasača, pa u Vladi očito smatraju da nama na istoku i ne trebaju putevi, i da će sve probleme riješiti vrećom brašna, sitnim poklonima i krupnim predizbornim obećanjima, koja će ponoviti po deseti put. Ako na istoku ponovo nasjednu na laži, podvale i prevare, bolji putevi im i ne trebaju, samo im treba karta u jednom pravcu.