Pukla tikva i UGIP čim je nestalo para i interesa

Gostovanje i uključenje Rodoljuba Draškovića u Centralni dnevnik Fejs televizije i razgovor sa urednikom Senadom Hadžifejzovićem o problemima u Hercegovini, Republici Srpskoj i BiH, teškom položaju u kome se našla privreda, pokazao je da je nakon godinu dana zatišja ponovo pukla tikva između Rodoljuba Draškovića i vlasti, oličene u Luki Petroviću, njegovoj desnoj ruci u UGIPU, samozvanom Udruženju građana i privrede istočne Hercegovine.

Vajnom knezu je postalo jasno da nema ništa od 20 miliona maraka za gradnju Klinike u Gradu sunca, koje mu je lani obećao Luka uoči vanrednih lokalnih izbora u Trebinju kako mu ne bi pravio probleme, kada su zakopali ratne sjekire, pa se sada odmah okomio na vlast očekujući da mu, po starom običaju,  naprave neki ustupak kako ih ne bi napadao. Nestalo para, nesta i drugarstva.

Drašković je najavio da će tobože on Hercegovcima pokloniti milion maraka, ali se ne zna ko će, kako, za koje namjene i po kom osnovu dobiti taj novac, da bi odmah posle toga izjavio kako država treba da pomogne privrednike i kapitaliste, da novac njemu i ostalim privrednicima koji se bave turizmom, hotelijerstvom i ugostiteljstvom, jer ne mogu da rade dok ne prođe kriza. Time je jasno samozvani knez pokazao kakve su mu stvarne namjere, da želi da gubitke u poslovanju prebaci na državu, kojoj ionako duguje 10-ak miliona maraka za neplaćen porez u Industriji alata, koji je pošteno govoreći naslijedio jer je stvoren prije privatizacije. Priča o milionskoj donaciji narodu velike škrtice koja se predstavlja kao dobrotvor, koji je poznat da se lakše rastaje od života nego od dinara, ima cilj da  prikrije stvarne namjere, kako se „Vlasi ne bi dosjetili“ kako kaže narodna poslovica.

Nakon što sam objavio kako su male plate radnika u Insustriji alata Drašković je pokušao da se brani napadima na mene, skrivajući se iza UGIP-a, a onda poljunjan ugled u javnosti popravlja donacijama bolnici.

Luki sada ne odgovara sukob sa Draškovićem, jer ionako ima previše problema, rupa, obećanja koja je dao a ne može da ih ispuni, pa sigurno neće odgovoriti na knezove javne napade, optužbe da je vlast bahata, populistička i da je potrošila sve novce u budžetu. Postavlja se pitanje kako je to samozvani knez preko noći progledao, shvatio da je vlast loša i da je narod pretvorila u sirotinju, a godinama sa njom sarađuje, pomaže, slika se i tako učestvuje u kampanji Dodika, Luke i SNSD-a?

Nakon knezovog istupa jasno je da UGIP više ne postoji, kolo ovo udruženje nikada nije ni funkcionisalo u pravom smislu već je služila da Drašković ucjenjuje vlast, vrši pritisak i traži ustupke, a oko sebe je okupio privrednike i građevinare koji rade za njega kako bi imao veću težinu i pritisak, što u jeste jedini stvarni cilj osnivanja UGIP-a.

Sve što je na silu i u osnovi bazirano na ličnim interesima, a ne na dogovoru, planovima i konkretnim projektima, nije duga vijeka, pa je krah UGIP-a bilo samo pitanje dana, mada je moguće da se agonija i raspad Udruženja građana i privrede istočne Hercegovine produžio još neko vrijeme, jer će svi gledati da imaju neku korist od izlaska varajući nekog od „partnera“!

 

Nebojša Vukanović