Пукао Олимпијски базен Бање током радова на пропалом затвореном базену

Требињске власти и њихови дворски неимари ући ће у историју и уџбенике као највеће штеточине и школски примјери како не би требало да се ради и понаша. Гдје год дворски неимар Слободан Станковић, и његов Интеграл- инжењеринг, отворе у Херцеговини градичиште и закопају кашику багером, од компензационог базена и канала у Пађенима до путева и Олимпијског базена у требињском насељу Бање, све им се поруши у прах и пепео, као виле Скадар на Бојани.

У скаламерију тзв „затвореног базена“, Скадра на Требишњици, бачено је преко 10 милиона марака, а након олујног вјетра који је однио кров и бетонску конструкцију, остало је гробље грађевинског материјала као велики  споменик глупости, незнања и неодговорности власти и њених неимара.

Станковић, Лукини и Микови неимари, успјели су да униште и „стари“ отворени Олимпијски базен „Бање“, који је попуцао током радова на копању темеља и затвореног базена, који се налази тик уз Олимпијски, удаљен свега неколико метара. Према информацијама које смо добили од запослених, недавно су вршена уобичајена пуњења базена, али се за један дан смањио ниво воде скоро за метар, а радници су примијетили да хлорисана вода из базена цури и потапа околни терен. Имајући у виду димензије базена 50 пута 25 метара, значи да је цурење тако велико да за један дан исцури преко 1000 кубних метара воде!? Неке плочице су отпале, а пукотине дуж фуга су видљиве голим оком, па је питање како ће се ова штета санирати, јер ако се сваки дан буде морао досипати хиљаду кубика воде он ће бити веома хладна, и неће бити за купање.

Стручњаци су радили и лупали тешким машинама одмах уз Олимпијски базен, не водећи рачуна да ли ће оштетити његову конструкцију, и нажалост причињена је велика штета. Затворени базен требао је бити завршен до нове године, али не само да је 10-ак милиона бачено у вјетар, већ су широкобријешких ђаци успјели да оштете и градски базен који је саграђен прије, а обновљен одмах након последњег рата.

Срећа па је море близу, па ако не буде гужва на граници Требињци ће бар моћи да се окупају код комшија у Херцег Новом и Дубровнику. Упорно сам говорио да треба направити монтажну конструкцију и затворити специјалним церадама постојећи базен, што би коштало 15 пута мање и урадило би се у кратком року, умјесто што су бацили 10 милиона у вјетар и при томе не само да ништа нису направили, већ су успјели само направити додатну штету и оштети постојећи базен на Бањама.

Иако бахати и неодговорни мисле да никад неће одговарати за злодјела према граду, и они ће пасти са власти, кад-тад, и неко ће морати да положе рачуне народу.

 

Небојша Вукановић