palpal

Pukao Olimpijski bazen Banje tokom radova na propalom zatvorenom bazenu

Trebinjske vlasti i njihovi dvorski neimari ući će u istoriju i udžbenike kao najveće štetočine i školski primjeri kako ne bi trebalo da se radi i ponaša. Gdje god dvorski neimar Slobodan Stanković, i njegov Integral- inženjering, otvore u Hercegovini gradičište i zakopaju kašiku bagerom, od kompenzacionog bazena i kanala u Pađenima do puteva i Olimpijskog bazena u trebinjskom naselju Banje, sve im se poruši u prah i pepeo, kao vile Skadar na Bojani.

U skalameriju tzv „zatvorenog bazena“, Skadra na Trebišnjici, bačeno je preko 10 miliona maraka, a nakon olujnog vjetra koji je odnio krov i betonsku konstrukciju, ostalo je groblje građevinskog materijala kao veliki  spomenik gluposti, neznanja i neodgovornosti vlasti i njenih neimara.

Stanković, Lukini i Mikovi neimari, uspjeli su da unište i „stari“ otvoreni Olimpijski bazen „Banje“, koji je popucao tokom radova na kopanju temelja i zatvorenog bazena, koji se nalazi tik uz Olimpijski, udaljen svega nekoliko metara. Prema informacijama koje smo dobili od zaposlenih, nedavno su vršena uobičajena punjenja bazena, ali se za jedan dan smanjio nivo vode skoro za metar, a radnici su primijetili da hlorisana voda iz bazena curi i potapa okolni teren. Imajući u vidu dimenzije bazena 50 puta 25 metara, znači da je curenje tako veliko da za jedan dan iscuri preko 1000 kubnih metara vode!? Neke pločice su otpale, a pukotine duž fuga su vidljive golim okom, pa je pitanje kako će se ova šteta sanirati, jer ako se svaki dan bude morao dosipati hiljadu kubika vode on će biti veoma hladna, i neće biti za kupanje.

Stručnjaci su radili i lupali teškim mašinama odmah uz Olimpijski bazen, ne vodeći računa da li će oštetiti njegovu konstrukciju, i nažalost pričinjena je velika šteta. Zatvoreni bazen trebao je biti završen do nove godine, ali ne samo da je 10-ak miliona bačeno u vjetar, već su širokobrijeških đaci uspjeli da oštete i gradski bazen koji je sagrađen prije, a obnovljen odmah nakon poslednjeg rata.

Sreća pa je more blizu, pa ako ne bude gužva na granici Trebinjci će bar moći da se okupaju kod komšija u Herceg Novom i Dubrovniku. Uporno sam govorio da treba napraviti montažnu konstrukciju i zatvoriti specijalnim ceradama postojeći bazen, što bi koštalo 15 puta manje i uradilo bi se u kratkom roku, umjesto što su bacili 10 miliona u vjetar i pri tome ne samo da ništa nisu napravili, već su uspjeli samo napraviti dodatnu štetu i ošteti postojeći bazen na Banjama.

Iako bahati i neodgovorni misle da nikad neće odgovarati za zlodjela prema gradu, i oni će pasti sa vlasti, kad-tad, i neko će morati da polože račune narodu.

 

Nebojša Vukanović