Први пут са Миком на читање

Градоначелник Требиња,  проф Мико др Ћурић, недавно је по први пут боравио у требињској Градској библиотеци, и кратко времена пред дворским новинарима глумио библиотекара. Представа у библиотеци је организована са циљем да се др Мико представи као неки велики интелектуалац, љубитељ књиге и вјерни читалац, а уствари врло вјероватно да је неки дан први пут ушао у градску библиотеку и узео књигу у руке, јер никада није био њен члан. Др Мико је феномен јер је успио да докторира и догура да градоначелника а да скоро није прочитао нити узео неку књигу и озбиљнију литературу у руке. Градске власти са Миковом представом желе да покажу како им је тобоже стало до младих и образованих, иако њихова сулуда, катастрофална и погубна партијска кадровска политика цијени искључиво послушне а не стручне.

Иако гостује искључиво у намјештеним емисијама дворских медија, гдје цензори Партије претходно филтрирају сва незгодна питања, лаику је видљиво да др Мико нема довољно ширине, знања, неопходно образовање и елоквенцију за одговорну функцију градоначелника Требиња. Недостатак се покушава надомјестити разним представама за јавност, углавном трагикомичним, а једна је њих је  недавно изведена у Градској библиотеци. Довољно је погледати квалификације градоначелника и његових сарадника, који се окружио послушним незналицама и широкобријешких ђацима како би се боље осјећао у природном окружењу, па схватити колико је властима искрено стало до образованих, способних, младих и стручних, који нажалост бјеже из Требиња и Херцеговине главом без обзира јер им сво знање и образовање не значе ништа без црвене партијске књижице.

И док глумци јефтиним представама маштракају очи и замајавају народ, Скупштина града Требиња нажалост се поново задужује како би се нахраниле гладне хијене. Ни 300 запослених не може да смисли неку паметну идеју, па градски оци и даље само знају да преузму, нажалост често и униште, моје идеје и дијелове програма из 2012. и 2016. године.  Сулуда политика безглавог срљања у дужничко ропство се наставља, а умјесто да Требиње постане други Дубровник и рај за туристе, све више се заостаје и прави јаз са развијеним и уређеним свијетом. Прва јутрења и читуцкања у библиотеци неће надомјестити пропуштена градива, и нема нам напретка и опиравка док се из корјена не промијени накарадни систем.

 

Небојша Вукановић