palpal

Prvi put sa Mikom na čitanje

Gradonačelnik Trebinja,  prof Miko dr Ćurić, nedavno je po prvi put boravio u trebinjskoj Gradskoj biblioteci, i kratko vremena pred dvorskim novinarima glumio bibliotekara. Predstava u biblioteci je organizovana sa ciljem da se dr Miko predstavi kao neki veliki intelektualac, ljubitelj knjige i vjerni čitalac, a ustvari vrlo vjerovatno da je neki dan prvi put ušao u gradsku biblioteku i uzeo knjigu u ruke, jer nikada nije bio njen član. Dr Miko je fenomen jer je uspio da doktorira i dogura da gradonačelnika a da skoro nije pročitao niti uzeo neku knjigu i ozbiljniju literaturu u ruke. Gradske vlasti sa Mikovom predstavom žele da pokažu kako im je tobože stalo do mladih i obrazovanih, iako njihova suluda, katastrofalna i pogubna partijska kadrovska politika cijeni isključivo poslušne a ne stručne.

Iako gostuje isključivo u namještenim emisijama dvorskih medija, gdje cenzori Partije prethodno filtriraju sva nezgodna pitanja, laiku je vidljivo da dr Miko nema dovoljno širine, znanja, neophodno obrazovanje i elokvenciju za odgovornu funkciju gradonačelnika Trebinja. Nedostatak se pokušava nadomjestiti raznim predstavama za javnost, uglavnom tragikomičnim, a jedna je njih je  nedavno izvedena u Gradskoj biblioteci. Dovoljno je pogledati kvalifikacije gradonačelnika i njegovih saradnika, koji se okružio poslušnim neznalicama i širokobrijeških đacima kako bi se bolje osjećao u prirodnom okruženju, pa shvatiti koliko je vlastima iskreno stalo do obrazovanih, sposobnih, mladih i stručnih, koji nažalost bježe iz Trebinja i Hercegovine glavom bez obzira jer im svo znanje i obrazovanje ne znače ništa bez crvene partijske knjižice.

I dok glumci jeftinim predstavama maštrakaju oči i zamajavaju narod, Skupština grada Trebinja nažalost se ponovo zadužuje kako bi se nahranile gladne hijene. Ni 300 zaposlenih ne može da smisli neku pametnu ideju, pa gradski oci i dalje samo znaju da preuzmu, nažalost često i unište, moje ideje i dijelove programa iz 2012. i 2016. godine.  Suluda politika bezglavog srljanja u dužničko ropstvo se nastavlja, a umjesto da Trebinje postane drugi Dubrovnik i raj za turiste, sve više se zaostaje i pravi jaz sa razvijenim i uređenim svijetom. Prva jutrenja i čituckanja u biblioteci neće nadomjestiti propuštena gradiva, i nema nam napretka i opiravka dok se iz korjena ne promijeni nakaradni sistem.

 

Nebojša Vukanović