Прва петолетка импулс премијерке

По угледу на друга Стаљина и његове „петолетке“,  Тито  je  након рата правио петогодишње планове обнове државе,  подизања фабрика, електрификације, развоја привреде, индустрије, саобраћаја… Током „прве петолетке“, од 1946. до 1951. године, изграђене су пруга Шамац – Сарајево, Никшић – Подгорица те још неколико стотина километара жељезничких пруга и магистралних путева. Изграђене су хидроелектране Јабланица, Међувршје, Зворник, Власина, Винодол и Маврово, те 200 нових фабрика, између осталог велики концерни попут Фабрике алата Иво Лола Рибар у Железнику, „Раде Кончар“ и „Првомајска“ у Загребу, „Ђуро Ђаковић“ у Славонском Броду, „Литострој“ у Љубљани… Отворено је и неколико стотина школа, болница, домова културе..                                                                              

И наша импулс премијерка интервјуом „Блицу“  обиљежила је своју прву петолетку. Она се нажалост није могла похвалити ниједном новом фабриком, погоном, стратешком инвестицијом или новим километром пруге, а нажалост затворила је многе и привреду оборила на кољена. Ипак додикова марионета је у свом препознатљивом стилу паланачке алапаче своје катастрофалне резултате покушала да прикрије уобичајеним нападима, лажним оптужбама, увредама и пљувањем по опозицији.                                       

Што се грбо роди, вријеме не исправи. Сјећам се да је мало послије читања „свог“ експозеа, премијерка лутајући по Српској у мају 2013. одржала сједницу своје „нове“ Владе у Билећи, јер је то била једина херцеговачка општина у којој је на власти био СНСД. Поред ХЕ Дабар на мрежи до 2018. и Фабрике синтетичких уља у Билећи, побједоносно је најавила и отварање 2 500 нових радних мјеста у текстилној индустрији коју ће покренути Влада са „њемачким стратешким партнером“!?

Својим текстовима и прилозима на БНТВ сам изражавао отворену сумњу у пројекат  „Николе Тесле Шнајдера“ који је повјерен највећем преваранту у историји Херцеговине Драгану Вучетићу, и због тога био проглашен највећим непријатељем Херцеговине који  тобоже спречава њен развој!? Ноћ уочи отварања фабрике у Билећи позвао ме је један од владиних „визионара“ и замолио ме да смогнем снаге и да се „суздржим“ и својим уобичајеним логичним питањима не „провоцирам“ Додика и Жељку у присуству њемачке амбасадорке и угледних гостију. Суздржао сам се и дао прилику Вучетићу да ме деманлтује, аи се није суздржао Додик који је измамио осмјех масе својих присталица гласним прозивкама и питањем „гдје је Вукановић, гдје је БН да сними фабрику и шта сам направио, а он је све нападао и блатио…“                                                                               

       Импулс Влада и премијерка су у покретање текстилне индустрије уложили преко 20 милиона марака из буџета и ИРБ-а, а појекат је завршио у пепелу, неславним затварањем фабрике послије само неколико мјесеци, колико је било потребно Додиковом савјетнику Вучетићу да изведе нову пљачку вијека и на свој рачун у Келну пребаци око 6 милиона марака. Премијерка је са својим хипо-импулс министром Жељком Ковачевићем, потоњим директором Електропривреде РС, и Јасмином Комићем најављивала да ћемо угрозити њемачку ауто-индустрију српским електричним аутомобилом, али је и овај пројекат завршио у пепелу, а Влада и данас плаћа милионских цех својих лудости, заблуда и промашаја.

Иако сам завршио на суду и осуђен због указивања на криминал Драгана Вучетића, јако сам поносан на чињеницу да сам  на вријеме упозоравао, први га раскринкао и државним институцијама доставио документа и доказе о пребацивању новаца и великом криминалу савјетника Вучетића. Нажалост полиција и судови су ћутали и омогућили му да изведе пљачку вијека, а умјесто неке похвале или награде за правовремене провјерен информације од Импулс владе и њених кадрова сам добио песнице, привођења полиције, саслушања, тужбе, судске спорове и казне.

Импулс премијерка није нажалост отворила ниједну нову фабрику, али је многима очитала опијело и „вјечнаја памјат“. Само у „Фармаленду“ и невесињском „Планинском добру“, као у Бермудском троуглу, без трага је нестало више хиљада крава и 35 милиона марака. Иако је повећала цијену струје како би прикрила предизборну крађу из 2014. године, Жељка је са својим енергетским посланицима довела Електропривреду РС на ивицу провалије, а само су дуговања, кредити и обавезе двије термоелектране премашиле су 250 милиона марака. Након ЧЕЗ-а гатачку Терму би требало наводно да спасе Кинези, вјероватно на исти начин као што су ових дана васкрснули више хиљада музних крава на Фармаленду.                                                            

Дуг здравственог сектора у Републици Српској премашио је милијарду, а већ годинама траје међусобна мртва трка болница и домова здравља ко ће направити већи дуг или више година у низу не платити доприносе. Неолиберална ненардона Влада континуитета и импулс премијерка су удвосручили спољни дуг са 3 на 6 милијарди марака, пред изборе планирају да продају рудник „Љубију“ а послије Електропривреду и Шуме Српске, како бисмо изгубили и последње природне ресурсе и формално постали права колонија у срце Европе.                                                     

За вријеме своје „петолетке“, која ће најцрњим словима бити укресана у све уџбенике историје, импулс премијерци су пропале двије банке, а држава је у „Бобар банци“ и „Банци Српске“ изгубила више стотина милиона марака. И ту смо још добро прошли имајући у виду да су Томићи из Фабрике цијеви УНИС Дервента, те Литванци из „Бирча“, извукли по милијарду марака, а обавезе фирми у стечају оставили на грбачи поробљеног сиромашног народа.                                                    

Влада континуитета није направила ниједан  нови километар пруге, иако су Жељезнице Српске дужне и узеле стотине милиона марака кредита, а пред излазним вратима у реду за отпуштање стоји на стотине жељезничара. И они ће са отпремнином још добро и проћи у односу на 300 радника Фабрике дувана Бањалука или теслићке „Дестилерије“,  који ће ускоро завршити на улици као и хиљаде других гладних жртава бахате, осионе, неодговорне, криминалне импулс Владе констинуитета, која је спржила и уништила све пред собом, протјерујући младе и народ са ових простора масовније него иједан окупатор у прошлости.

Жељка је била и остала само обична марионета и послушни пијун који одано и слијепо слушао свог ментора, а гдје год да кренете Републиком Српском видјећете и осјетити трагове њиховог нечовјештва, видјети страх, глад, бол, очај, безнађе, сиромаштво и године наших живота које су појели скакавци. Кратки сиже и мала анализа прве црне жељкине петолетке само у најкраћим цртицама описују катастрофалне последице најгоре и најпогубније Владе у историји Републике Српске, а за побрајање свих лажи, промашаја, пљачки, криминала, афера и обмана неопходна је много детаљнија анализа.             

Искрено се у великог Бога надам, те уздам у мало разума ако га је остало код поробљеног и исцрпљеног народа, да Жељкине шестолетке неће бити, јер сигурно овако слаби и исрпљени то искушење не би преживјели. Црвена куга је оставила теже последице по народ, државу и друштво од многих пошасти кроз историју, и надати се да ће ускоро завршити на сметљишту историје, гдје им је одавно и мјесто.

 

Небојша Вукановић