Prva petoletka impuls premijerke

Po ugledu na druga Staljina i njegove „petoletke“,  Tito  je  nakon rata pravio petogodišnje planove obnove države,  podizanja fabrika, elektrifikacije, razvoja privrede, industrije, saobraćaja… Tokom „prve petoletke“, od 1946. do 1951. godine, izgrađene su pruga Šamac – Sarajevo, Nikšić – Podgorica te još nekoliko stotina kilometara željezničkih pruga i magistralnih puteva. Izgrađene su hidroelektrane Jablanica, Međuvršje, Zvornik, Vlasina, Vinodol i Mavrovo, te 200 novih fabrika, između ostalog veliki koncerni poput Fabrike alata Ivo Lola Ribar u Železniku, „Rade Končar“ i „Prvomajska“ u Zagrebu, „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, „Litostroj“ u Ljubljani… Otvoreno je i nekoliko stotina škola, bolnica, domova kulture..                                                                              

I naša impuls premijerka intervjuom „Blicu“  obilježila je svoju prvu petoletku. Ona se nažalost nije mogla pohvaliti nijednom novom fabrikom, pogonom, strateškom investicijom ili novim kilometrom pruge, a nažalost zatvorila je mnoge i privredu oborila na koljena. Ipak dodikova marioneta je u svom prepoznatljivom stilu palanačke alapače svoje katastrofalne rezultate pokušala da prikrije uobičajenim napadima, lažnim optužbama, uvredama i pljuvanjem po opoziciji.                                       

Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Sjećam se da je malo poslije čitanja „svog“ ekspozea, premijerka lutajući po Srpskoj u maju 2013. održala sjednicu svoje „nove“ Vlade u Bileći, jer je to bila jedina hercegovačka opština u kojoj je na vlasti bio SNSD. Pored HE Dabar na mreži do 2018. i Fabrike sintetičkih ulja u Bileći, pobjedonosno je najavila i otvaranje 2 500 novih radnih mjesta u tekstilnoj industriji koju će pokrenuti Vlada sa „njemačkim strateškim partnerom“!?

Svojim tekstovima i prilozima na BNTV sam izražavao otvorenu sumnju u projekat  „Nikole Tesle Šnajdera“ koji je povjeren najvećem prevarantu u istoriji Hercegovine Draganu Vučetiću, i zbog toga bio proglašen najvećim neprijateljem Hercegovine koji  tobože sprečava njen razvoj!? Noć uoči otvaranja fabrike u Bileći pozvao me je jedan od vladinih „vizionara“ i zamolio me da smognem snage i da se „suzdržim“ i svojim uobičajenim logičnim pitanjima ne „provociram“ Dodika i Željku u prisustvu njemačke ambasadorke i uglednih gostiju. Suzdržao sam se i dao priliku Vučetiću da me demanltuje, ai se nije suzdržao Dodik koji je izmamio osmjeh mase svojih pristalica glasnim prozivkama i pitanjem „gdje je Vukanović, gdje je BN da snimi fabriku i šta sam napravio, a on je sve napadao i blatio…“                                                                               

       Impuls Vlada i premijerka su u pokretanje tekstilne industrije uložili preko 20 miliona maraka iz budžeta i IRB-a, a pojekat je završio u pepelu, neslavnim zatvaranjem fabrike poslije samo nekoliko mjeseci, koliko je bilo potrebno Dodikovom savjetniku Vučetiću da izvede novu pljačku vijeka i na svoj račun u Kelnu prebaci oko 6 miliona maraka. Premijerka je sa svojim hipo-impuls ministrom Željkom Kovačevićem, potonjim direktorom Elektroprivrede RS, i Jasminom Komićem najavljivala da ćemo ugroziti njemačku auto-industriju srpskim električnim automobilom, ali je i ovaj projekat završio u pepelu, a Vlada i danas plaća milionskih ceh svojih ludosti, zabluda i promašaja.

Iako sam završio na sudu i osuđen zbog ukazivanja na kriminal Dragana Vučetića, jako sam ponosan na činjenicu da sam  na vrijeme upozoravao, prvi ga raskrinkao i državnim institucijama dostavio dokumenta i dokaze o prebacivanju novaca i velikom kriminalu savjetnika Vučetića. Nažalost policija i sudovi su ćutali i omogućili mu da izvede pljačku vijeka, a umjesto neke pohvale ili nagrade za pravovremene provjeren informacije od Impuls vlade i njenih kadrova sam dobio pesnice, privođenja policije, saslušanja, tužbe, sudske sporove i kazne.

Impuls premijerka nije nažalost otvorila nijednu novu fabriku, ali je mnogima očitala opijelo i „vječnaja pamjat“. Samo u „Farmalendu“ i nevesinjskom „Planinskom dobru“, kao u Bermudskom trouglu, bez traga je nestalo više hiljada krava i 35 miliona maraka. Iako je povećala cijenu struje kako bi prikrila predizbornu krađu iz 2014. godine, Željka je sa svojim energetskim poslanicima dovela Elektroprivredu RS na ivicu provalije, a samo su dugovanja, krediti i obaveze dvije termoelektrane premašile su 250 miliona maraka. Nakon ČEZ-a gatačku Termu bi trebalo navodno da spase Kinezi, vjerovatno na isti način kao što su ovih dana vaskrsnuli više hiljada muznih krava na Farmalendu.                                                            

Dug zdravstvenog sektora u Republici Srpskoj premašio je milijardu, a već godinama traje međusobna mrtva trka bolnica i domova zdravlja ko će napraviti veći dug ili više godina u nizu ne platiti doprinose. Neoliberalna nenardona Vlada kontinuiteta i impuls premijerka su udvosručili spoljni dug sa 3 na 6 milijardi maraka, pred izbore planiraju da prodaju rudnik „Ljubiju“ a poslije Elektroprivredu i Šume Srpske, kako bismo izgubili i poslednje prirodne resurse i formalno postali prava kolonija u srce Evrope.                                                     

Za vrijeme svoje „petoletke“, koja će najcrnjim slovima biti ukresana u sve udžbenike istorije, impuls premijerci su propale dvije banke, a država je u „Bobar banci“ i „Banci Srpske“ izgubila više stotina miliona maraka. I tu smo još dobro prošli imajući u vidu da su Tomići iz Fabrike cijevi UNIS Derventa, te Litvanci iz „Birča“, izvukli po milijardu maraka, a obaveze firmi u stečaju ostavili na grbači porobljenog siromašnog naroda.                                                    

Vlada kontinuiteta nije napravila nijedan  novi kilometar pruge, iako su Željeznice Srpske dužne i uzele stotine miliona maraka kredita, a pred izlaznim vratima u redu za otpuštanje stoji na stotine željezničara. I oni će sa otpremninom još dobro i proći u odnosu na 300 radnika Fabrike duvana Banjaluka ili teslićke „Destilerije“,  koji će uskoro završiti na ulici kao i hiljade drugih gladnih žrtava bahate, osione, neodgovorne, kriminalne impuls Vlade konstinuiteta, koja je spržila i uništila sve pred sobom, protjerujući mlade i narod sa ovih prostora masovnije nego ijedan okupator u prošlosti.

Željka je bila i ostala samo obična marioneta i poslušni pijun koji odano i slijepo slušao svog mentora, a gdje god da krenete Republikom Srpskom vidjećete i osjetiti tragove njihovog nečovještva, vidjeti strah, glad, bol, očaj, beznađe, siromaštvo i godine naših života koje su pojeli skakavci. Kratki siže i mala analiza prve crne željkine petoletke samo u najkraćim crticama opisuju katastrofalne posledice najgore i najpogubnije Vlade u istoriji Republike Srpske, a za pobrajanje svih laži, promašaja, pljački, kriminala, afera i obmana neophodna je mnogo detaljnija analiza.             

Iskreno se u velikog Boga nadam, te uzdam u malo razuma ako ga je ostalo kod porobljenog i iscrpljenog naroda, da Željkine šestoletke neće biti, jer sigurno ovako slabi i isrpljeni to iskušenje ne bi preživjeli. Crvena kuga je ostavila teže posledice po narod, državu i društvo od mnogih pošasti kroz istoriju, i nadati se da će uskoro završiti na smetljištu istorije, gdje im je odavno i mjesto.

 

Nebojša Vukanović