Protest upozorenja

Nakon što sam juče snimio prilog o planu da se posiječe park u centru Trebinja i razgovarao sa Obradom Mijanovićem, stanarom zgrade u stambeno-poslovnom kompleksu „Luč“, koji je najavio protesteni otpor sječi 50-ak stabala borova i čempresa, koji su kao jedina preostala zelena oaza ostali pored zgrade u kojoj stanuje, danas su njegove komšije i stanari organizovali protest upozorenja.

Stanari i građani Trebinja protive se sječi drveća i namjerama gradskih vlasti da na mjestu parka naprave saobraćajnicu, iako pored parka ima dovoljno slobodnog prostora da se napravi ulica a da drveće ostane sačuvano.

Gradske vlasti, lokalne pohlepne drvosječe bez trunke savjesti i obraza brane se ćutanjem. Sutra bi predstavnici stanara okolnih zgrada trebali da razgovaraju sa načelnikom Odjeljenja za urbanizam Vedranom Furtulom i gradonačelnikom Ćurić dr Mirkom, ako se vratio sa pregovora u Vršcu,  kako bi apelovali da se odustane od sulude odluke.

Najtužnije od svega je ćutanje lažnih ekologa, planinara, nevladinih organizacija i licemjera koje ne smiju da kažu nijednu riječ i suprostave se urbicidu i uništavanju zelenila, koje traje već duže vremena, bojeći se da ne izgube neki grant i siću iz budžeta.

Da li su važniji interesi lokalnih tajkuna, političara i moćnika, ili životna sredina i zdravlje ljudi?

 

Pogledajte video prilog i razgovor sa Obradom Mijanovićem koji je pokrenuo aciju, a koja će, nadamo se, na kraju biti uspješna i spasiti mali park, ali i drveće na ulasku u Policijsku upravu, pored crkve cara Lazara, na ulasku u bivšu kasarnu, koje je takođe na meti drvosječa i planirano je da se posiječe kako bi se napravio put i povezale zgrade koje niču kao pečurke posle kiše.

 

Nebojša Vukanović