Протест текстилних робиња пропале Требињке

Агонија текстилних робиња бившег Новотекса се наставља, а као и прије 10 година иста је мета и исто растојање, само је умјесто Доброслава Ћука на мјесту градоначелника Мико др Ћурић, други кадар СНСД-а.  Раднице су се по ко зна који пут окупиле испред сједишта градске администрације јер им контраверзни послодавац Прековић, кога су уз фанфаре довели кумови Мико и Лука, није исплатио више плата, доприноса и топлих оброка..

Одговорност градских власти је кључна јер су управо Лука и Мико „пронашли“ стратешког партнера, обећавали пред изборе радницама редовне и пристојне плате и услове рада… По старом обичају, чим су избори прошли лист је окренути, а искориштене робиље остављене да просе зарађену милостињу и минималац!

Имајући у виду да је контраверзни Прековић од раније био познат у Србији као неодговоран послодавац који кулучи раднике и крши њихова права,о чему је писала србијанска штампа, од почетка је постала сумња да ће једини Лукин и Мико инвеститор исто радити са радницима у Требињу, али су градске власти давале гаранције да је њихов „инвеститор“ поуздан и да се неће поновити злоупотребе и скандали као са Имексом, Николом Теслом, Вучетићем, Миленом….

Било би добро да Мико др Ћурић одговори јавности и радницама зашто је пропао посао и једини „инвеститор“ кога су он и кум Лука довели за вријеме своје трогодишње владавине? Колико је Прековић добио новаца и подстицаја од града, Републике и Завода за запошљавање, и зашто је „посао вијека“ доживио фијаско? Ко је и како са Прековићем дијелио новац од подстицаја и закупа? Хоће ли град и држава обезбједити да њихов „инвеститор“ исплати плате, доприноса и дуговања према радницама?

Састанак радница са Миком др Ћурићем заказан је за данас у 11 часова, а остаје да се види да ли ће им он тада тада одговори на бројна питања која интересују раднице и јавност?

 

Небојша Вукановић