palpal

Protest tekstilnih robinja propale Trebinjke

Agonija tekstilnih robinja bivšeg Novoteksa se nastavlja, a kao i prije 10 godina ista je meta i isto rastojanje, samo je umjesto Dobroslava Ćuka na mjestu gradonačelnika Miko dr Ćurić, drugi kadar SNSD-a.  Radnice su se po ko zna koji put okupile ispred sjedišta gradske administracije jer im kontraverzni poslodavac Preković, koga su uz fanfare doveli kumovi Miko i Luka, nije isplatio više plata, doprinosa i toplih obroka..

Odgovornost gradskih vlasti je ključna jer su upravo Luka i Miko „pronašli“ strateškog partnera, obećavali pred izbore radnicama redovne i pristojne plate i uslove rada… Po starom običaju, čim su izbori prošli list je okrenuti, a iskorištene robilje ostavljene da prose zarađenu milostinju i minimalac!

Imajući u vidu da je kontraverzni Preković od ranije bio poznat u Srbiji kao neodgovoran poslodavac koji kuluči radnike i krši njihova prava,o čemu je pisala srbijanska štampa, od početka je postala sumnja da će jedini Lukin i Miko investitor isto raditi sa radnicima u Trebinju, ali su gradske vlasti davale garancije da je njihov „investitor“ pouzdan i da se neće ponoviti zloupotrebe i skandali kao sa Imeksom, Nikolom Teslom, Vučetićem, Milenom….

Bilo bi dobro da Miko dr Ćurić odgovori javnosti i radnicama zašto je propao posao i jedini „investitor“ koga su on i kum Luka doveli za vrijeme svoje trogodišnje vladavine? Koliko je Preković dobio novaca i podsticaja od grada, Republike i Zavoda za zapošljavanje, i zašto je „posao vijeka“ doživio fijasko? Ko je i kako sa Prekovićem dijelio novac od podsticaja i zakupa? Hoće li grad i država obezbjediti da njihov „investitor“ isplati plate, doprinosa i dugovanja prema radnicama?

Sastanak radnica sa Mikom dr Ćurićem zakazan je za danas u 11 časova, a ostaje da se vidi da li će im on tada tada odgovori na brojna pitanja koja interesuju radnice i javnost?

 

Nebojša Vukanović