palpal

Protest protiv (neo)komunista u Trebinju

U gradskom parku u Trebinju danas je održan protest protiv glorifikacija komunističkih zločinaca i obnavljanja spomenika i ploča partizanskim jedinicama koje su tokom i nakon Drugog svjetskog rata strijeljali i mučile nedužne srpske civile. Predstavnik Udruženja potomaka i poštovalaca Jugoslovenske vojske u otadžbini Vujadin Vuković govorio je o komunističkim zločinima u Hercegovini i saradnji komunista i ustaša na uništenju srpskog naroda. „Od Drezdenskog kongresa 1928. godine traje saradnja i antisrpski savez ustaša i komunista, a Moša Pijade i Mile Budak su 1935. godine potpisali Sporazum o zajedničkoj borbi protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. U ovom gradskom parku strijeljano je 1944. godine veliki broj uglednih domaćina i srpskih civila, i sramota je što su gradske vlasti Trebinja ovdje napravile igralište kako bi djeca skakala po kostima svojih predaka“.

Vuković je predložio da se ploča Drugoj dalmatinskoj udarnoj brigadi skine sa ulaska u trebinjski Stari grad i pošalje u Split, gdje je bilo sjedište brigade. On je osudio ponašanje gradskih vlasti Trebinja koje obnavljaju partizanske spomenike i ploče osvjedočenim ratnim zločincima, a neće da stave u dnevni red lokalne Skupštine i daju dozvolu za gradnju spomenika JVuO iako je Udruženje prikupilo svu neophodnu dokumentaciju. Predstavnici Udruženja JVuO u Trebinju razočarani su ponašanjem i lokalnih sveštenika, jer nijedan nije došao na skup a komunisti i ustaše su mučile i ubile 44 sveštenika na području Trebinja, između ostalog braću Ruse i monahe bratstva manastira Duži.  „U toku Drugog svjetskog rata ustaše su ubili 25, komunisti 19 a Nijemci jednog pravoslavnog sveštenika. Nažalost nijedan sveštenik nije došao danas na skup, niti je služio pomen nastradalim sveštenicima, monasima i srpskim civilima. Smatramo da je to loša poruka, i da su sveštenici trebali danas sa nama na ovom mjestu. Nakon skupa članovi Udruženja JVuO su prošetali do Starog grada i sporne ploče, te apelovali na gradske vlasti da do 13-og novembra očiste i urede spomenik oslobodiocima Trebinja na Trgu slobode.

Na skupu je učestvovalo svega stotinjak građana Trebinja, što je pokazatelj teškog stanja i velikog pritiska na građane, jer su trenutno na vlasti neokomunisti i potomci komunista i udbaša koji su sprovodili teror u Trebinju i Hercegovini. Blajburška koalicija SNSD i HDZ je dokaz tradicionalne saradnje i ponavljanja istorije, samo su Mošu Pijadu i Milu Budaka zamijenili Mile Dodik i Dragan Čović.

Nebojša Vukanović