Протест против (нео)комуниста у Требињу

У градском парку у Требињу данас је одржан протест против глорификација комунистичких злочинаца и обнављања споменика и плоча партизанским јединицама које су током и након Другог свјетског рата стријељали и мучиле недужне српске цивиле. Представник Удружења потомака и поштовалаца Југословенске војске у отаџбини Вујадин Вуковић говорио је о комунистичким злочинима у Херцеговини и сарадњи комуниста и усташа на уништењу српског народа. „Од Дрезденског конгреса 1928. године траје сарадња и антисрпски савез усташа и комуниста, а Моша Пијаде и Миле Будак су 1935. године потписали Споразум о заједничкој борби против српског народа и Српске православне цркве. У овом градском парку стријељано је 1944. године велики број угледних домаћина и српских цивила, и срамота је што су градске власти Требиња овдје направиле игралиште како би дјеца скакала по костима својих предака“.

Вуковић је предложио да се плоча Другој далматинској ударној бригади скине са уласка у требињски Стари град и пошаље у Сплит, гдје је било сједиште бригаде. Он је осудио понашање градских власти Требиња које обнављају партизанске споменике и плоче освједоченим ратним злочинцима, а неће да ставе у дневни ред локалне Скупштине и дају дозволу за градњу споменика ЈВуО иако је Удружење прикупило сву неопходну документацију. Представници Удружења ЈВуО у Требињу разочарани су понашањем и локалних свештеника, јер ниједан није дошао на скуп а комунисти и усташе су мучиле и убиле 44 свештеника на подручју Требиња, између осталог браћу Русе и монахе братства манастира Дужи.  „У току Другог свјетског рата усташе су убили 25, комунисти 19 а Нијемци једног православног свештеника. Нажалост ниједан свештеник није дошао данас на скуп, нити је служио помен настрадалим свештеницима, монасима и српским цивилима. Сматрамо да је то лоша порука, и да су свештеници требали данас са нама на овом мјесту. Након скупа чланови Удружења ЈВуО су прошетали до Старог града и спорне плоче, те апеловали на градске власти да до 13-ог новембра очисте и уреде споменик ослободиоцима Требиња на Тргу слободе.

На скупу је учествовало свега стотињак грађана Требиња, што је показатељ тешког стања и великог притиска на грађане, јер су тренутно на власти неокомунисти и потомци комуниста и удбаша који су спроводили терор у Требињу и Херцеговини. Блајбуршка коалиција СНСД и ХДЗ је доказ традиционалне сарадње и понављања историје, само су Мошу Пијаду и Милу Будака замијенили Миле Додик и Драган Човић.

Небојша Вукановић