palpal

PROINTER nastavlja da cijedi HET

HET Prointer prebacivanje 200 000.jpg

PROINTER nastavlja da cijedi HET

Uprkos teškoj situaciji i rekordnim gubitcima, Hidroelektrane na Trebišnjici ne prestaju da namještenim tenderima prebacuju novac dvorskim firmama, pa su tako samo u poslednjih 20 dana firmi „Prointer“ uplatili više od 200 000 maraka. Direktor HET-a Gordan Mišeljić potpisao je 24.8.2017. Ugovor o iznajmljivanju poslovne štampe sa Prointerom vrijedan 120 000 maraka (99 372,00 KM bez PDV-a), dok je 7.9.2017. potpisan novi Ugovor o navodnoj nabavci splajsera i reflektora za multimodna i monomodna optička vlakna vrijedan preko 70 000 maraka (59 987 bez PDV-a)!

Prvi kum i zamjenik gradonačelnika Miko Ćurić već godinama uzima blizu 100 000 maraka godišnje od HET-a za poslove nabavka papira, ketridža, tonera i popravku štampača, pa se postavlja logično pitanje kakvo to iznajmljivanje poslovne štame HET plaća Prointeru? Prema našim saznanjima Prointer je u nekoliko kancelarija HET-a ubacio polovne stare štampače koji se uopšte ne koriste, i na kojima se nalazi naljepnica Prointera, a zahvaljujući njima preduzeće, iza koga po natpisima u medijima stoji Igor Dodik, izvlači stotine hiljada maraka za navodne usluge iznajmljivanja poslovne štampe. Direktor HET-a Gordan Mišeljić trebao bi da objasni javnosti kakve to usluge navodnog iznajmljivanja poslovne štampe plaća Prointeru ako HET ima svoje štampače i Miku Ćuriću plaća stotinu hiljada maraka za papir, tonere, štampače? Mišeljić bi nama laicima trebao da objasni šta su to splajseri i reflektori za multimodna i monomodna optička vlakna, da li to HET planira da preuzme određene poslove od internet i telekom operatera, i zašto se novac razbacuje na gluposti u vrijeme kada HET uzima 10 miliona maraka novog kredita kako bi isplatio plate i ostale obaveze?

I blago retardiranim i osobama sa posebnim potrebama je postalo jasno i očigledno da se ovakvim kriminalnim ugovorima samo izvlači novac iz javnih preduzeća na račune dvorskih firmi iza kojih stoje moćnici na vlasti. HET i elektro-energetski sektor pretvorili su se od uspješnih firmi u bankomat vlasti iz koga moćnici po potrebi uzimaju novaca koliko im je potrebno. Dovoljno je samo da moćnici pozovu Luku Petrovića, Željka Kovačeviča ili Gordana Mišeljića i kažu koliko im treba novaca, pa da oni odmah izmisle neki suludi posao i javnu nabavku i završe partijski zadatak.To što je HET i cijela elektroprivreda iscijeđena i uništena mafijaškim poslovima izgleda da nikog mnogo ne interesuje jer su u lancu svi na vrhu zadovoljni, a oni na dnu ćute, trpe i ispaštaju.

HET je do sada sklopio desetine Ugovora sa Prointerom, a jedina novina u odnosu na prethodne je ta što su Ugovori prvo bili sklapani sa grupom ponuđača „Prointer Beograd“ i „Prointer ITSS Banjaluka“, da bi u poslednje vrijeme Kokezin Prointer bio istisnut a primat je preuzela banjalučka firma. Nadajmo se da istiskivanje Kokeze i beogradskog Prointera neće ugroziti dobru bratsku saradnju Dodika i Vučića, bivših abortusa i pobačaja, i negativno se odraziti na pisanje famozne Deklaracije koja treba da spasi vaskoliko srpstvo napaćeno, i zamaskira odustajanje od referenduma, saradnju sa zločincom Haradinajem i ostale patriotske poteze.

Nebojša Vukanović