palpal

Prointer do Dubaija!

U moru teških i sumornih vijesti, prije svega vezanih za koronu i pandemiju, broj zaraženih i preimnulih, ekonomsku krizu i recesiju koju je pandemija izazvala, napokon nas je obradovala jedna lijepa vijest iz svijeta. Sarajevski portal „Kliks“ objavio je fotografiju i kratku vijest da se „sin predsjednika Bosne i Hercegovine“ Igor Dodik u dalekom Dubaiju, u prestižnom restoranu u kome se okuplja svjetski džet-set, susreo sa poznatim turskim kuvarem Nusretom. Prijatelji i pripadnici svjetskog džet-seta se dobro od ranije poznaju, pa je Nusret juniora Dodika, sina predsjednika Bosne, kako to piše na objavi na instragamu, nazvao svojim bratom! Mašala i elhamdulidah pa se cijela porodica Dodik ne samo izmirila već i pobratimila sa Turcima, još od kako je u Stambolu Mile pozdravio sa merhaba turske askere, i nema više šumova i problema sa poturicama, neoosmanizmom, izdajnicima, bakirovcima, previše džamija i hodžama koje arlauču…

Vrijeme je božićnjeg posta, pa iako je brat Nusret poznat po dobrim biftecima i ukusnim specijalitetima od mesa, vjerujem da je za skromnog podvižnika Igora spremio neki lagani riblji specijalitet sa povrćem u dalekom Dubaiju. Jeste da je ručak kod Nusreta malo skuplji, i bez boce vina zna koštati i par hiljada dolara, al kad je beg bio cicija!

I dok će većina pomisliti kako je Igor skoknuo do dalekoj bratskih Emirata kako bi se odmorio od naporne kampanje, u kojoj je bio zamjenik šefa Izbornog štaba SNSD-a, ja vjerujem da je ipak na prvom mjestu biznis i da bi Prointer mogao sklopiti unosan posao sa Arapima, uvaliti im neki skupi softver, program i hardver, kao našoj Vladi i javnim preduzećima. Srbija do Tokija, Prointer do Dubaija!

Tata Mile je javno priznao da je sin Igor konsultant ili savjetnik Prointeru, da je zaslužan za nagli i vrtoglav uspjeh mlade kompanije, pa je red da se sa domaćeg probije i na inostrano tržište. Arapi nažalost nemaju u pustinji šume, pa da im Prointer „uvali“  već gotovi softver Šuma Srpske „vrijedan“ 20 miliona maraka, ali imaju nafte i plina pa im možemo izraditi neki novi program za kontrolu proizvodnje i rad rafinerija.

Svi treba da smo ponosni što imamo ovakve ambasadore, koji nas na najbolji način promovišu i što su rame uz rame sa Mesijem, Ronaldom i drugim svjetskim bogatašima, džet-setom i poznatim ličnostima, imaju manire i novac da nas predstave na najbolji način. Malo je čudno što se Igor predstavlja kao sin predsjednika Bosne (i Hercegovine koju je brat Nusret zaboravio), umjesto kao sin Baje iz Laktaša, srbende i Vožda, jer je Republika Srpska država, kako Baja voli reći i lupiti šakom od sto kod Marića i na RTS-u, ali to su sitnice i diplomatske finese u promociji naše Otadžbine.

Kada je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro prije dvije godine ručao kod brata Nusreta bio je pod žestokom paljbom javnosti i novinara, domaćih i stranih, koji su se čudili kako baca ogroman novac i hiljade dolara na ručak dok mu je narod gladan, ali nadam se da će za sina predsjednika BiH biti više razumjevanja. Jeste da je kod nas velika glad, neimaština, nezaposenost i siromaštvo kao u dalekoj Venecueli, ali se ovdje ne radi o hedonizmu i vlastitoj udobnosti već promociji Otadžbine i ugovaranja poslova.

P.S. Ako sajt „Flajt radar“ pokaže da je vladin avion nedavno letio do Emirata, e onda će tek da bude veselo, jer kako tata reče nakon CD-a kod Senada, on ima i avion i helikopter, a vidimo često za koje je namjene kupljen!

 

Nebojša Vukanović