Профити фирми браће Мастиловић

Без политике нема ни успјешног бизниса, а то показује и примјер браће Мастиловић из Требиња. Владан Мастиловић је у октобру прошле године основао фирму „Херцсофт“ и преко ње купио од Драга Паповића Херцег телевизију. Успјешни и профитабилни „Херцсофт“је за мање од три мјесеца имао чак 52 287 марака профита на 60 100 км промета!? На оваквом проценту и астрономској заради позавидиле би све велике компаније свијета, јер је мало тако успјешних који на самом старту за пар мјесеци остварују велике зараде.

Тешко је утврдити шта ваља „Херц софт“ јер ни прва рука кокаина из Колумбије не може донијети 10 000 марака чисте зараде на 1000 уложених марака. Више је него јасно да је Херцсофт фиктивна ташна-машна фирма која је само послужила Луки Петровићу, ментору браће Мастиловић, да опере новац за куповину Херцег телевизије.

Веома је успјешна и профитабилна друга фирма Владана Мастиловић „Софтико“, која је основана готово истовремено када и „Херцсофт“ у септембру 2017. и која се за кратко вријеме усавршила да израђује софтвере за град Требиње и локалне заједнице у којима је СНСД на власти. Софтико је само мјесец дана након оснивања од града Требиња директним споразумом добио два тендера израде интернетских апликација, вриједне по 4 250 КМ без ПДВ-а. Поставља се питање како је то Лука за кратко вријеме препознао квалитет и референце фирме старе свега 30 дана, па јој је директним погодбом дао више послова, између осталог и израде просте апликације за пријављивање комуналних проблема.

И док се Владан Мастиловић специјализовао за софтвере и рачунаре, његов брат Милутин, одборник СНСД-а у Скупштини града Требиња и службеник Електропривреде Републике Српске, је специјалиста за струју.  Милутин је са Николом Носовићем сувласник фирме „Солар“ са сједиштем у Билећи, која по профитну нимало не заостаје за братовим фирмама. Са око 100 000 марака годишњег промета и само једним запосленим радником, фирма Солар годишње остварује око 33 000 марака добити.

Занимљиво да је Милутин у класичном сукобу интереса, јер као службеник Електропривреде Републике Српске уплаћује значајне субвенције својој приватној фирми која производи струју користећи соларну енергију.

Од како је Милутин постао одборник СНСД-а у Скупштини града Требиња, фирме браће Мастиловић доживјели су процват и остварују велике зараде, а бројне уплате јавних предузећа на рачун Херцег телевизије јасно показују у чему је тајна успјеха. И док се дворске фирме фаворизују и добијају бројне тендере друге се гуше инспекцијама, рекетом, уцјенама и различитим притисцима. Без политике и политичке подршке нема профита ми успјеха, а нажалост овакви услови пословања гуше привредну активност и многи који нису дио накарадног система и нису блиски властима приморани су да се повлаче и затварају фирме, јер не могу да издрже притисак и непоштене услове рада.

 

Небојша Вукановић