palpal

Profiti firmi braće Mastilović

Bez politike nema ni uspješnog biznisa, a to pokazuje i primjer braće Mastilović iz Trebinja. Vladan Mastilović je u oktobru prošle godine osnovao firmu „Hercsoft“ i preko nje kupio od Draga Papovića Herceg televiziju. Uspješni i profitabilni „Hercsoft“je za manje od tri mjeseca imao čak 52 287 maraka profita na 60 100 km prometa!? Na ovakvom procentu i astronomskoj zaradi pozavidile bi sve velike kompanije svijeta, jer je malo tako uspješnih koji na samom startu za par mjeseci ostvaruju velike zarade.

Teško je utvrditi šta valja „Herc soft“ jer ni prva ruka kokaina iz Kolumbije ne može donijeti 10 000 maraka čiste zarade na 1000 uloženih maraka. Više je nego jasno da je Hercsoft fiktivna tašna-mašna firma koja je samo poslužila Luki Petroviću, mentoru braće Mastilović, da opere novac za kupovinu Herceg televizije.

Veoma je uspješna i profitabilna druga firma Vladana Mastilović „Softiko“, koja je osnovana gotovo istovremeno kada i „Hercsoft“ u septembru 2017. i koja se za kratko vrijeme usavršila da izrađuje softvere za grad Trebinje i lokalne zajednice u kojima je SNSD na vlasti. Softiko je samo mjesec dana nakon osnivanja od grada Trebinja direktnim sporazumom dobio dva tendera izrade internetskih aplikacija, vrijedne po 4 250 KM bez PDV-a. Postavlja se pitanje kako je to Luka za kratko vrijeme prepoznao kvalitet i reference firme stare svega 30 dana, pa joj je direktnim pogodbom dao više poslova, između ostalog i izrade proste aplikacije za prijavljivanje komunalnih problema.

I dok se Vladan Mastilović specijalizovao za softvere i računare, njegov brat Milutin, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja i službenik Elektroprivrede Republike Srpske, je specijalista za struju.  Milutin je sa Nikolom Nosovićem suvlasnik firme „Solar“ sa sjedištem u Bileći, koja po profitnu nimalo ne zaostaje za bratovim firmama. Sa oko 100 000 maraka godišnjeg prometa i samo jednim zaposlenim radnikom, firma Solar godišnje ostvaruje oko 33 000 maraka dobiti.

Zanimljivo da je Milutin u klasičnom sukobu interesa, jer kao službenik Elektroprivrede Republike Srpske uplaćuje značajne subvencije svojoj privatnoj firmi koja proizvodi struju koristeći solarnu energiju.

Od kako je Milutin postao odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja, firme braće Mastilović doživjeli su procvat i ostvaruju velike zarade, a brojne uplate javnih preduzeća na račun Herceg televizije jasno pokazuju u čemu je tajna uspjeha. I dok se dvorske firme favorizuju i dobijaju brojne tendere druge se guše inspekcijama, reketom, ucjenama i različitim pritiscima. Bez politike i političke podrške nema profita mi uspjeha, a nažalost ovakvi uslovi poslovanja guše privrednu aktivnost i mnogi koji nisu dio nakaradnog sistema i nisu bliski vlastima primorani su da se povlače i zatvaraju firme, jer ne mogu da izdrže pritisak i nepoštene uslove rada.

 

Nebojša Vukanović