Problemi nezaposlenih nevesinjskih ljekara

nevesinje-1205.jpg

Problemi mladih ljekara iz Nevesinja

Zbog problema i nepravilnosti prilikom prijema novih ljekara i radnika u nevesinjsku Opštu bolnicu, obratili su mi se mladi nezaposleni ljekari iz Nevesinja koja smatraju da su oštećeni nepravednim odlukama i ponašanjem narodnog poslanika Ilije Tamindžije, koji iza kulisa upravlja i kontroliše sve procese u ovoj hercegovačkoj opštini. Iznošenje osnovnih činjenica i problema nevesinjskih nezaposlenih ljekara ima za cilj da skrene pažnju javnosti i nadležnih institucija, prije svega inspekcije rada, kako bi izvršili kontrolu i utvrdili da li je došlo do kršenja zakona, i da li su prlikom zapošljavanja ispoštovane sve neophodne procedure.
Zbog bojazni da bi objavljivanjem njihovih imena, i posebno činjenice da su obratili meni i zatražili pomoć, neću objaviti imena ljekara koji smatraju da su oštećeni kako im umjesto pomoći i podrške ne bih napravio dodatne probleme.

Trenutno se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Nevesinju nalazi 5 mladih ljekara koji čekaju posao, od kojih troje volontira u zdravstvenim ustanovama. Ljekari su nezadovoljni jer nisu nakon diplomiranja dobili šansu da rade, dok su posao i specijalizacije na čudan način dobili ljekari iz Srbije ili drugih opština i dijelova Republike Srpske koji nisu bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Nevesinju. Ljekarima je čudno zbog čega se dovode, zapošljavaju i dobijaju specijalizacije ljekari iz drugih država, dok oni ne mogu da dobiju šansu već moraju da odu iz Nevesinja i Hercegovine nakon skoro 20 godina školovanja i usavršavanja.

Prema našim saznanjima presudnu ulogu u zakulisanim radnjama i ovaj put ima narodni poslanik Ilija Tamindžija, koji je ranije postavio svoje ljude da rukovode nevesinjskom bolnicom i ostalim javnim ustanovama u Nevesinju. Dugi niz godina sve je podređeno njegovim i interesima SNSD-a, pa se u javni sektor zapošljava isključivo rodbina i najaktivniji članovi SNSD-a, dok su svi ostali de facto građani drugog reda.

Primjeri direktora Elektroprivrede Željka Kovačevića ili novog direktora RiTE Gacko Boška Kozomare, koji su iz Laktaša dovedeni u Hercegovinu da upravljaju najvažnijim preduzećima kako bi iznosili novac u Laktaše, pokazuju maćehinski odnos vlasti i da nevesinjski nezaposleni ljekari nisu izuzetak već pravilo. Ne samo da nema nijedan Hercegovac u Vladi, već se i u samoj Hercegovini dovode poslušni kadrovi iz drugih regija kao da Hercegovina nema pametnih, sposobnih i obrazovanih ljudi koji bi mogli upravljati javnim preduzećima i ustanovama u Hercegovini.

Problem sa nezaposlenim ljekarima je samo vrh ledenog brijega, a nedavna pisma Nevesinjaca koja govore o brojnim podvalama i prevarama Ilije Tamindžije, neispunjenim obećanjima i problemima sa gradnjom HE Dabar i vodovodom, najbolje pokazuju kakva je situacija i stanje na terenu. Ipak, sami Nevesinjci snose najveću odgovornost jer su uprkos brojnim prevarama, zloupotrebama javnih preduzeća, resursa i institucija, u dva navrata izabrali korpumpiranog dezertera Iliju Tamindžiju, a potom i njegovog šuru Luku Petrovića, da predstavljaju Nevesinje i Hercegovinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nebojša Vukanović