Problemi naših studenata u Americi

Ovih dana obratila mi se grupa naših mladih studenata iz Sjedinjenih Američkih Država, koji trenutno imaju problem kako da se vrate kući jer se redovni prekookeanski letovi otkazuju, a nastava na fakultetima je prekinuta. Konkretno javile su mi se studentkinje sa Floride, koje borave u studentskom domu, u ovom trenutku još uvijek imaju hranu i smještaj, ali je pitanje kada će morati da napuste dom jer je nastava na fakultetima obustavljena do daljnjeg.

Za sada imaju uvjeravanja da će u studentskom domu moći da borave još oko mjesec dana, do kraja aprila kada se svakako trebao završiti semestar, ali ako se kriza do tada ne riješi pitanje je kako će se vratiti kući. Na Floridi trenutno ima 30-ak studenata iz BiH, u SAD sigurno nekoliko stotina, i oni očekuju da će imati podršku ambasade BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, ako se do tada ne uspostave redovne avio linije.

Većina, ili gotovo svi studenti imaju kupljene povratne karte, ali su redovni letovi između SAD i Evrope obustavljeni ili redukovani, a dobili su preporuku na fakultetima da nađu mogućnost i odu što prije svojim kućama, dok kriza sa korona virusom ne prođe.

Bilo bi dobro da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ministarka Turković upoznaju detaljnije sa problemima naših studenata u SAD i pronađu neko rješenje, kako studenti nakon određenog roka ne bi završili na ulici.

 

Nebojša Vukanović