Проблеми наших студената у Америци

Ових дана обратила ми се група наших младих студената из Сједињених Америчких Држава, који тренутно имају проблем како да се врате кући јер се редовни прекоокеански летови отказују, а настава на факултетима је прекинута. Конкретно јавиле су ми се студенткиње са Флориде, које бораве у студентском дому, у овом тренутку још увијек имају храну и смјештај, али је питање када ће морати да напусте дом јер је настава на факултетима обустављена до даљњег.

За сада имају увјеравања да ће у студентском дому моћи да бораве још око мјесец дана, до краја априла када се свакако требао завршити семестар, али ако се криза до тада не ријеши питање је како ће се вратити кући. На Флориди тренутно има 30-ак студената из БиХ, у САД сигурно неколико стотина, и они очекују да ће имати подршку амбасаде БиХ и Министарства вањских послова БиХ, ако се до тада не успоставе редовне авио линије.

Већина, или готово сви студенти имају купљене повратне карте, али су редовни летови између САД и Европе обустављени или редуковани, а добили су препоруку на факултетима да нађу могућност и оду што прије својим кућама, док криза са корона вирусом не прође.

Било би добро да се Министарство вањских послова БиХ и министарка Турковић упознају детаљније са проблемима наших студената у САД и пронађу неко рјешење, како студенти након одређеног рока не би завршили на улици.

 

Небојша Вукановић