Prisilno smanjenje plata u trebinjskoj bolnici

bolnic.jpg

Prisilno smanjenje plata u trebinjskoj bolnici

Zaposlene u Opštoj bolnici Trebinje jutros po dolasku na posao dočekao je hladan tuš. Rukovodstvo bolnice predvođeno direktorom Vasom Mijanovićem traži od svih zaposlenih da se „dobrovoljno“ odreknu dijela plate i potpišu novi Ugovor o radu koji predviđa smanjenje koeficijenta i plate, i koji je u suprotnosti sa važećim Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u zdravstvu Republike Srpske.

Novi Ugovori predviđaju smanjenje koeficijenta za obračun plate, pa bi tako medicinske sestre umjesto sadašnjih 6 imale koeficijent 5, a sa smanjenjem naknade za minuli rad plate bi u prosjeku bile smanjenje za oko 200 maraka mjesečno. Novi Ugovori predviđaju smanjenje plata svim zaposlenim radnicima Opšte bolnice u Trebinju, a to bi značilo da bi samo ljekari i medicinske sestre u Trebinju imale manje plate od ostalih medicinskih radnika u Republici Srpskoj.

Na zaposlene se vrši veliki pritisak da pristanu i potpišu nove ugovore, a u suprotnom prijeti im se otkazom Ugovora o radu jer je ranije Vlada Republike Srpske planirala smanjenje broja zaposlenih u svim javnim ustanovama. Većina medicinskih radnika Opšte bolnice u Trebinju nije za sada popustila pod pritiscima i pristala da potpiše Ugovore kojim bi se „dobrovoljno“ odrekli dijela plate. Predstavnici Sindikalnih organizacija za sada ne istupaju i u medijima i nisu zauzeli jasan stav povodom mobinga koji uprava Opšte bolnice sprovodi nad zaposlenim.

Tokom direktorskog mandata Vasa Mijanovića, prema našim saznanjima, dugovanja Opšte bolnice u Trebinju su povećana za 1 800 000 maraka, a radnicima se ne uplaćuju doprinosi na plate. Stanje u bolnici se pogoršalo u odnosu na period kada je dr Zdravka Vreća bila na čelu Opšte bolnice Trebinje, i kada su redovno isplaćivane plate sa svim doprinosima, kao i obaveze prema dobavljačima pa je trebinjska bolnica po finansijskim rezultatima bila jedna od najuspješnijih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj. Mijanović strahuje da bi mogao biti smijenjen, kao što je prije par dana sa direktorske funkcije u KBC Banjaluka sletio Mirko Stanetić, pa zbog toga nastoji da preko leđa svih zaposlenih smanji troškove i tako pokuša da sačuva svoju funkciju.

Vaso Mijanović je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja, blizak saradnik gradonačelnika Luke Lučijana Petrovića i kadar vladike Grigorija.
I dok se radnicima u zdravstvu smanjuju plate, Fonda zdravstva Republike Srpske donio je Odluku da za nabavku računarske opreme izdvoji nevjerovatnih 23 miliona maraka, a poznato je da se veliki posao namješta Prointeru i mlađanom Dodiku Junioru. Dok nekom se smrke drugom ne može svanuti.

Nebojša Vukanović