Prijetnje i zastrašivanja studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci

Da živimo u totalitarnom i nedemokratskom društvu, u kome se svakodnevno krše najosnovnija ljudska prava, govore i dešavanja tokom izbora novog rukovodstva studentskih organizacija u Banjaluci i članova Studentskog parlamenta. Samo za nekoliko funkcija u studentskim organizacijama proteklih dana i mjeseci se vodila grčevita borba, a studenti su bili izloženi raznim pritiscima, ucjenama i prijetnjama. O tome svjedoči i Saopštenje koje smo dobili  od novoizabrane predstavnice Studentske organizacije Pravnog fakulteta u Banjaluci Suzane Obradović, koje prenosimo u cjelosti. Ukoliko se vrši pritisak i vladajuća stranke ne može da prihvati poraz na studentskim izborima, onda je jasno kakav izborni proces nas očekuje u oktobru naredne godine.

 

RIJETNJE I ZASTRAŠIVANJE NA PRAVNOM FAKULTETU SE NASTAVLJAJU

Danas su mi stigle poruke od kolega koji nisu bili prisutni na Pravnom fakultetu uoči izbora, koji kažu da ih članovi Studentske organizacije Pravnog fakulteta (SOPF) pozivaju na telefon i govore da su oni na izborima ustvari glasali, samo to ne znaju.

Mi iz Studentskog saveza smo, po njihovoj priči, glasali umjesto tih studenata na dan izbora, što nam je „omogućilo pobjedu na izborima za Studentski parlament“.

Zastrašuju ih, govore im da se moraju žaliti CIK-u jer će se tako izbori ponoviti.

Zašto to rade? Prema članu 13. Pravilnika o načinu izbora i broju članova Studentskog parlamenta, ukoliko se broj uloženih žalbi zbog „povrede prava studenta da bira“ prelazi broj od 20%, studentski izbori se moraju ponoviti.

Trenutno ne želim da objavim poruke koje sam dobila, jer ne želim kolegama da pravim dodatne probleme, no ukoliko dođe do ponavljanja izbora, kolege su spremne u javnosti da kažu ko im je i šta tačno naredio, te čime su zastrašivani.

Treba li da podsjetim da su tehnike zastrašivanja članovi ove organizacije primjenjivali i prošle godine, kada su jednom studentu prve godine prijetili posljedicama na fakultetu i nemogućnošću polaganja ispita kod profesora kod kojih su, kako kažu, imali uticaj?

Pa, dokle više?! Zar je moguće da se studenti Pravnog fakulteta koji su još uvijek na određenim funkcijama uopšte ne plaše zakona? Na dan izbora na fakultetu su radile kamere, te je snimljeno šta je ko radio i ko je glasao.

Molim sve prijatelje da podijele ovaj status kako bi se šira javnost upoznala sa dešavanjima na Pravnom fakultetu, zastrašivanjima i pritiscima koje normalni studenti konstantno trpe. Hvala vam unaprijed!