Prijemi

riblj.jpg

Prijemi

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević nedavno je razgovarao sa frontmenom Riblje Čorbe Borom Đorđevićem, i to je svakako još jedna u nizu pobjeda našeg gradonačelnika, jer iako je Riblja Čorba nastupala u Bileći Bora se nije sastao sa načelnikom Miljanom Aleksićem već sa našim Slavkom. Detalje razgovora ne znamo, ali po starom običaju predpostavljamo da se osim mogućeg nastupa Riblje Čorbe na slavu grada razgovaralo i o mogućnostima privredne saradnje benda i grada Trebinja, jačanju kapaciteta, unapređenju saradnje, izradi i implemetaciji projekata…
Prijemi su omiljeni i najčešći posao naših političara koji u nedostatku drugih aktivnosti treba javnosti da pokažu kako su oni vrijedni i kako se muče i naporno rade sa ciljem da poprave standard svojih podanika. Slavko nije izmislio toplu vodu već je samo nastavio staru i dobro uhodanu praku svog prethodnika koji je bio majstor manipulacije i koji je za osam godine organizovao na stotine uglavnom besmislenih prijema i razgovarao sa učenicima, lokalnim sportistima, učenicima, muzičarima, bajkerima….
Kao što je sve preuzeto, nastavljeno i sa ponekim novim kadrom ostalo isto, tako je Slavko preuzeo običaj organizovanja besmislenih prijema. Prvo je na početku mandata morao da se zahvali „privrednicima“ koji su mu pomogli u predizbornoj kampanji pa je u svom kabinetu grada primio vinara Ranka Petijevića, ribara Veljka Buđena, kao da detalje poslovanja i eventualne mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta nije od njih mogao saznati u svakodnevnom ćaskanju uz kafu.
Uoči novogodišnjih praznika i Božića gradonačelnik je iskoristio dolazak na odmor u Trebinje našeg velikog intelektualca iz Beograda Uglješe Mrdića, koji je kao blizak saradnik nove vlasti u Srbiji predstavljen kao specijalni savjetnik ministra pravde Srbije za specijalne veze sa Republikom Srpskom. Ovaj sastanak je imao obostranu korist jer je Mrdić pomogao marketinšku kampanju i dolazak u Trebinje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a sa druge strane Uglješin otac Dragan Miodrag Mrdić, jedan od perjanika neuništive plejade vječitih trebinjskih direktora, i treću deceniju ostao je na funkciji direktora Trebinjesporta i nastavio da se bori i unapređuje trebinjski sport.
Iako ni dekani ni rektori ne mogu govoriti u ime cijelog univerziteta i samostalno donositi krupne odluke, naš gradonačelnik je između ostalih primio asistenta sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta kako bi sa njim tobože dogovorio otvaranje jednog odsjeka ovog fakulteta u Trebinju!?
Imajući u vidu isti sistem vladanja, zapošljavanja, raspoređivanja podobnih kadrova, kreiranja budžeta i trošenja novca maliciozni i neupućeni bi pomislili da su Slavko i njegov prethodnik Dobro isti, ali i nijanse u samim prijemima govore da se oni ipak bitno razlikuju. I dok je nakon prijema bajkera u svom kabinetu Dobroslav Ćuk prošle godine obukao prsluk i provozao se gradom na motoru, Slavko je ove godine samo primiobajkere i tako na djelu pokazao radikalan otklon od svog prethodnika.
Zbog povoljnog geografskog položaja za očekivati je da u Trebinje ovog ljeta u povratku sa mora svrati više poznatih gostiju i estradnih zvijezda, pa će to biti prava prilika da gradonačelnik sa saradnicima prime neke od gostiju. Ostaje nam da li će Slavko imati pokazati više stila od Dobra, da li će više šarmirati sagovornike i da li će mnogobrojni prijemi na kraju i donijeti neku korist gradu na čijem se čelu nalazi.

Nebojša Vukanović