Приједлог филантропима и добротворима

Замјеник и кум градоначелника Мико Ћурић тврди да је скоро 150 привредника из Требиња добровољно уплатило око 566 000 марака у лукин „Фонд солидарности“. Колико човјек мора бити без ималo срама и образа па да изјави овако нешто јер сви у Требињу знају какав је притисак вршио управо Ћурић на привреднике како би му платили рекет. Ако су привредници уплаћивали средства добровољно, као што то лажно тврду кум Ћурић, зашто им је он слао “Рјешење о утврђивању посебне накнаде за солидарност“ у коме се наводи да фирма и одговорно лице имају рок до 30.06.2017. године да уплате средства на жиро рачун Фондације у износу од 0.5% промета оствареног у 2016. години? Ако је плаћање на добровољној основи, због чега је Мико Ћурић, као предсједник Управног одбора бившег Фонда солидарности, на адресу сваке фирме у Требињу послао фактуру и Рјешење тражећи да до 30-ог јуна уплате тзв „накнаду за солидарност“ која се утврђује на основу оствареног промета у претходној години?                                                                    

Ако неко даје средства добровољно, онда он одлучује колико ће средстава и коме да уплати за које сврхе. Ако неко неком незаконито и на силу отима новац и дио пазара, онда то није добровољан прилог већ рекет. Ћурић је, као предсједник Управног одбора Фонда солидарности, упорно позивао и вршио притисак на привреднике из Требиња да му уплате средства која је он разрезао, користећи се подацима АПИФ-а. Они који би одбили да му плате имали су доста проблема, нису могли добити никакав тендер и склопити посао са јавним предузећима, а многима су слате вандредне инспекцијске контроле како би писањем казни приморали непослушне на плаћање.                                                                                             

Понекад се упитам колико човјека мора бити без имало части и образа, па да изађе у јавност и тврди да су привредници уплатили средства добровољно, а лично је звао више стотина људи и упорно тражио да му плате рекет у висино 0,5% промета? Колико неко треба бити бескрупулозан и лицемјеран да неког ко се бори за законитост оптужи да је одговоран за тешко стање хиљаде социјално угрожених у Требињу, а налази се у врху Клана који је у намјештеним јавним набавкама злоупотријебио десетине милиона марака?

На крају за Луку, Мика и остале филантропе и добротворе имам један конструктиван приједлог, јер ионако све што раде су покушаји копирања и преузимања мојих идеја и програма. Ако требињски привредници добровољно уплаћују средства, како тврде кумови, онда се проблем може веома лако рјешити.

Мико и Лука могу да оснују НВО или Удружење грађана названо Фонд солидарности, у које би требињски привредници добровољно уплаћивали средства као и до сада, а на чело Удружења нека се именују 3 члана Управног одбора угашеног Фонда солидарности. Све се може урадити, и да буде у складу са законом. На рачун Удружења средства не би могли уплаћивати само јавна предузећа и установе, јер би то водило у злоупотребе. Дајем јавно ријеч да ћу на 100 000 марака доброољних донација требињских приватника ја уплатити 500 марака (0,5%), и тако помоћи да се рјешавају егзистенцијална питања угрожених Требињаца.

 

Небојша Вукановић