Приједлог Декларације о положају српског народа у Црној Гори

Приједлог Декларације Народне скупштине Републике Српске о положају српског народа у Црној Гори коју сам по хитном поступку, у склопу Одлуке о оснивању парламентарне Групе Народне скупштине РС за праћење положаја српског народа у Црној Гори и Хрватској, предложио на усвајање посланицима на данашњој 5-ој редовној сједници. Власти Србије и Републике Српске нажалост ћуте и тако прећутно подржавају насиље и репресију ауторитарног режима Мила Ђукановића над српским народном у Црној Гори, процесуирање српских лидера и покушаје отимања имовине Српској православној цркви, па је неопходно усвајање Декларације о положају српског народа у Црној Гори и парламентарне Групе, како би се скренула пажња међународн и домаће јавности на положај и гушење основних грађанских и људских права Србима у Црној Гори.

 

Небојша Вукановић, народни посланик у Клубу СДС-а

 

У складу са члановима 183. и 190. Пословника Народне скупштине Републике Српске предлажем да Народна скупштина Републике Српске на наредној сједници разматра и усвоји приједлог

 

 ДЕКЛАРАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ

 

    Поштујући независност, суверенитет и територијални интегритет Републике Црне Горе,

Цијенећи добросусједске и пријатељске односе, регионалну међународну сарадњу,

Свјесни историјских чињеница, братских веза народа, блискости и међусобној повезаности грађана са обје стране границе, у Црној Гори, Републици Српској и Босни и Херцеговини,

Поштујући одредбе Евопске конвенције о људским правима увојене у Риму 1950. године, члановима 6. и 7. – правом на правично суђење и поштовање закона,

Имајући у виду резултате пописа становништва у Црној Гори из 2011. године по којима скоро трећину становника чине Срби а двије трећине грађана Црне Горе говори српским језиком,

 

   НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА СЈЕДНИЦИ ОДРЖАНОЈ 11.6.2019. ГОДИНЕ ДОНОСИ СЛЕДЕЋУ

 

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

 

        НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ

 

    1: Народна скупштина Републике Српске изражава дубоку забринутост положајем Срба у Црној Гори, учесталим примјерима кршења основних људских и грађанских права представницима српског народа.

2: Народна скупштина Републике Српске осуђује дискриминацију Срба у Црној Гори, који су изопштени из готово свих свера одлучивања и упрвљања, посебно судски прогон и првостепену пресуду Вишег Суда у Подгорици у монтираном процесу лидерима Срба у Црној Гори, посланицима Демократског фронта, који су без ваљаних доказа осуђени на по 5 година затвора, те позива власти и судове у Црној Гори да поштују Европску конвенцију о људским правима из 1950. године, омогуће право на праведно и правично суђење.

3: Народна скупштина Републике Српске осуђује нападе на Српску православну цркву и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, те се противи најавама усвајања Закона о слободи вјероисповјести и Закона о правном положају Цркве и вјерских заједница у Црној Гори, покушајима одузимања имовине Српској православној цркви и Митрополици црногорско-приморској у Црној Гори у корист неканонске, самозване и непризнате Црногорске православне цркве, која је регистрована у Полицијској станици на Цетињу.

  4: Народна скупштина Републике Српске сматра недопустивим да у државној администрацији и јавној управи Црне Горе ради свега 1% Срба, иако Срби чине трећину становништва, као и чињеницу да од референдума 2006. године и стицања независности, ниједан Србин није био високи функционер, предсједник, премијер, министар у важном ресору или предсједник Скупштине Црне Горе.

5: Народна скупштина Републике Српске осуђује етикетирање и нападе у јавности представника српског народа као наводних непријатеља Црне Горе, јер су Срби кроз историју, посебно за вријеме српске династије Петровић-Његош, били  носиоци борбе и најзаслужнији за ослобођење од вјековног ропства и стицање независности Црне Горе на Берлинском конгресу 1878. године.

 6: Припадници црногорске националне мањине у Републици Српској и БиХ, посебно у источној Херцеговини и пограничном подручју, уживају највећа мањинска права и заштиту, а Црногорац је у више сазива био на челу Народне скупштине Републике Српске. С тога Народна скупштина Републике Српске позива власти у Црној Гори да зауставе прогон Срба у Црној Гори, и тражи од власти у Црној Гори да се према Србима опходе, имају исти положај и права, као и Црногорци у Републици Српској и БиХ.

  7: Ову Декларацију објавити у Службеном гласнику Републике Српске.

 

 

 

                                                          У Бањалуци, 11.6.2019. године

                                    НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

                                                      Предсједник Недељко Чубриловић