palpal

Prijedlog Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori

Prijedlog Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori koju sam po hitnom postupku, u sklopu Odluke o osnivanju parlamentarne Grupe Narodne skupštine RS za praćenje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj, predložio na usvajanje poslanicima na današnjoj 5-oj redovnoj sjednici. Vlasti Srbije i Republike Srpske nažalost ćute i tako prećutno podržavaju nasilje i represiju autoritarnog režima Mila Đukanovića nad srpskim narodnom u Crnoj Gori, procesuiranje srpskih lidera i pokušaje otimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa je neophodno usvajanje Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori i parlamentarne Grupe, kako bi se skrenula pažnja međunarodn i domaće javnosti na položaj i gušenje osnovnih građanskih i ljudskih prava Srbima u Crnoj Gori.

 

Nebojša Vukanović, narodni poslanik u Klubu SDS-a

 

U skladu sa članovima 183. i 190. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske predlažem da Narodna skupština Republike Srpske na narednoj sjednici razmatra i usvoji prijedlog

 

 DEKLARACIJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE O POLOŽAJU SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI

 

    Poštujući nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Crne Gore,

Cijeneći dobrosusjedske i prijateljske odnose, regionalnu međunarodnu saradnju,

Svjesni istorijskih činjenica, bratskih veza naroda, bliskosti i međusobnoj povezanosti građana sa obje strane granice, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini,

Poštujući odredbe Evopske konvencije o ljudskim pravima uvojene u Rimu 1950. godine, članovima 6. i 7. – pravom na pravično suđenje i poštovanje zakona,

Imajući u vidu rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. godine po kojima skoro trećinu stanovnika čine Srbi a dvije trećine građana Crne Gore govori srpskim jezikom,

 

   NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE NA SJEDNICI ODRŽANOJ 11.6.2019. GODINE DONOSI SLEDEĆU

 

D E K L A R A C I J U

 

        NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE O POLOŽAJU SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI

 

    1: Narodna skupština Republike Srpske izražava duboku zabrinutost položajem Srba u Crnoj Gori, učestalim primjerima kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava predstavnicima srpskog naroda.

2: Narodna skupština Republike Srpske osuđuje diskriminaciju Srba u Crnoj Gori, koji su izopšteni iz gotovo svih svera odlučivanja i uprvljanja, posebno sudski progon i prvostepenu presudu Višeg Suda u Podgorici u montiranom procesu liderima Srba u Crnoj Gori, poslanicima Demokratskog fronta, koji su bez valjanih dokaza osuđeni na po 5 godina zatvora, te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine, omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje.

3: Narodna skupština Republike Srpske osuđuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te se protivi najavama usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i Zakona o pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropolici crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori u korist nekanonske, samozvane i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, koja je registrovana u Policijskoj stanici na Cetinju.

  4: Narodna skupština Republike Srpske smatra nedopustivim da u državnoj administraciji i javnoj upravi Crne Gore radi svega 1% Srba, iako Srbi čine trećinu stanovništva, kao i činjenicu da od referenduma 2006. godine i sticanja nezavisnosti, nijedan Srbin nije bio visoki funkcioner, predsjednik, premijer, ministar u važnom resoru ili predsjednik Skupštine Crne Gore.

5: Narodna skupština Republike Srpske osuđuje etiketiranje i napade u javnosti predstavnika srpskog naroda kao navodnih neprijatelja Crne Gore, jer su Srbi kroz istoriju, posebno za vrijeme srpske dinastije Petrović-Njegoš, bili  nosioci borbe i najzaslužniji za oslobođenje od vjekovnog ropstva i sticanje nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine.

 6: Pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Srpskoj i BiH, posebno u istočnoj Hercegovini i pograničnom području, uživaju najveća manjinska prava i zaštitu, a Crnogorac je u više saziva bio na čelu Narodne skupštine Republike Srpske. S toga Narodna skupština Republike Srpske poziva vlasti u Crnoj Gori da zaustave progon Srba u Crnoj Gori, i traži od vlasti u Crnoj Gori da se prema Srbima ophode, imaju isti položaj i prava, kao i Crnogorci u Republici Srpskoj i BiH.

  7: Ovu Deklaraciju objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske.

 

 

 

                                                          U Banjaluci, 11.6.2019. godine

                                    NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE

                                                      Predsjednik Nedeljko Čubrilović