Пријатељи, браћа и савезници из Јужне Осетије

Предсједник Републике Српске напокон ће након вишегодишње изолације примити неког колегу, и то предсједника пријатељске Јужне Осетије!? РТРС је грађанима Републике Српске подијелио радносну вијест да ће Отац нације на Дан Републике угостити Анатолија Бибилова, предсједника Јужне Осетије, одцјепљене грузијске републике чију независнот признаје свега 5 држава. Осим главног ментора Русије, независност Јужне Осетије након рата и одцјепљења од Грузије 2008. године признале су још само Тувалу, Науру, Никарагва и Чавезова Венецуела.                                                                 

Осим ултрадесничара из Слободарске партије Аустрије, Додик је на далеком Кавказу напокон нашао и другог поузданог савезника, Јужну Осетију. Очекује се да Додик и Билибов потпишу више докумената о сарадњи, што ће несумљиво бити од великог значаја за развој и положај Републике Српске. Према подацима пописа из 2012. године Јужна Осетија има свега 51 000 становника (4 пута мање од Бањалуке, или дупло мање од наше Бијељине), и за свега 4 године изгубила је 20 000 или готово трећину становника. Ако ни по чему друго, онда смо по масовном егзодусу младих побратими са кавкаском браћом, а само овај податак о броју становника довољно говори о снази и моћи Додиковог савезника са Кавказа! Некада је нас и Руса било 200 милиона, а сад смо пали да је нас и браће Осетина једва милион!

Предсједник Јужне Осетије биће једини „државник“ и „лидер“ који ће доћи у Бањалуку на најважнији Дан Републике Српске, а чак ће предсједник и премијер Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, бојкотовати Додика и неће доћи у Бањалуку 9-ог јануара. Ова поражавајућа чињеница говори у каквом се међународном положају налази Република Српске, и колико је њен предсједник растјерао све од нас својим непримјереним иступима, изјавама и понашањем. И лидер братске Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун у вријеме највеће изолације и санкција обезбједио би бар понеког државника и предсједника на паради у Пјонг Јангу, па нажалост Дан Републике показује да смо изолованији и од прашума Папуе Нове Гвинеје. Ако су нам једини пријатељи у свијету Јужна Осетија и Билибов, чије фотографије једино можете пронаћи на фејсбуку, и ако нико други не жели да дође у Бањалуку на Дан Републике, онда су се над нама надвили најцрњи облаци.                                                                   

Више је него јасно да је Додик у паници јер му нико не жели доћи у госте, па је једино успио да приволи побратима са кавказа и Јужне Осетије да слети на Маховљане. Питање је због чега Вучић, да не говоримо о оталим лидерима у региону, бојкотују Додика и не желе доћи на прославу Дана Републике? Да ли разлог можда лежи баш у чињеници да позивањем у госте „предсједника“ Јужне Осетије Додик забија нож у леђа Вучићу и политици Србије према Косову и Метохији. Наиме Јужна Осетија је непризната мала кавкаска република, која се одцијепила од православне Грузије након рата 2008., исте године када су САД и друге велике силе, осим Русије, признале незавност Косова. Давање легитимитета и значаја непризнатој Јужној Осетији коси се са политиком Србије, и можда је Билибов разлог што Вучић не долази у Бањалуку. Други разлог је притисак САД и међународне заједнице, који и на овај начин показују колико је Додик својим глупостима и непримјереним понашањем окружио Републику Српску кинеским зидом!?

Зато јавно апелујем на предсједника Републике Српске и његове сараднике да не срамоте и понижавају  Републику Српску бесмисленим сликањима и церемонијама са делегацијом Јужне Осетије, јер тиме само додатно могу да понизе и погоршају ионако тежак међународни положај и углед Републике Српске. Ако је гост дошао у Бањалуку треба му показати почасти и одрадити договорени протокол, али иза затворених врата јер ће присуство у јавности и новинара сигурно бити контрапродуктивно.

Надам се да ће сутра разум превладати жељу за манипулацијом сопственим грађанима, и да ће предсједник, као и његов РТРС, СРНА и остали дворски медији, одустати од сулудих покушаја давања на значају неважним сусретима, који само исмијавају и понижавају све нас, грађане Републике Српске који сутра прослављају Дан Републике.

 

Небојша Вукановић