palpal

Prijatelji, braća i saveznici iz Južne Osetije

Predsjednik Republike Srpske napokon će nakon višegodišnje izolacije primiti nekog kolegu, i to predsjednika prijateljske Južne Osetije!? RTRS je građanima Republike Srpske podijelio radnosnu vijest da će Otac nacije na Dan Republike ugostiti Anatolija Bibilova, predsjednika Južne Osetije, odcjepljene gruzijske republike čiju nezavisnot priznaje svega 5 država. Osim glavnog mentora Rusije, nezavisnost Južne Osetije nakon rata i odcjepljenja od Gruzije 2008. godine priznale su još samo Tuvalu, Nauru, Nikaragva i Čavezova Venecuela.                                                                 

Osim ultradesničara iz Slobodarske partije Austrije, Dodik je na dalekom Kavkazu napokon našao i drugog pouzdanog saveznika, Južnu Osetiju. Očekuje se da Dodik i Bilibov potpišu više dokumenata o saradnji, što će nesumljivo biti od velikog značaja za razvoj i položaj Republike Srpske. Prema podacima popisa iz 2012. godine Južna Osetija ima svega 51 000 stanovnika (4 puta manje od Banjaluke, ili duplo manje od naše Bijeljine), i za svega 4 godine izgubila je 20 000 ili gotovo trećinu stanovnika. Ako ni po čemu drugo, onda smo po masovnom egzodusu mladih pobratimi sa kavkaskom braćom, a samo ovaj podatak o broju stanovnika dovoljno govori o snazi i moći Dodikovog saveznika sa Kavkaza! Nekada je nas i Rusa bilo 200 miliona, a sad smo pali da je nas i braće Osetina jedva milion!

Predsjednik Južne Osetije biće jedini „državnik“ i „lider“ koji će doći u Banjaluku na najvažniji Dan Republike Srpske, a čak će predsjednik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, bojkotovati Dodika i neće doći u Banjaluku 9-og januara. Ova poražavajuća činjenica govori u kakvom se međunarodnom položaju nalazi Republika Srpske, i koliko je njen predsjednik rastjerao sve od nas svojim neprimjerenim istupima, izjavama i ponašanjem. I lider bratske Sjeverne Koreje Kim Džong Un u vrijeme najveće izolacije i sankcija obezbjedio bi bar ponekog državnika i predsjednika na paradi u Pjong Jangu, pa nažalost Dan Republike pokazuje da smo izolovaniji i od prašuma Papue Nove Gvineje. Ako su nam jedini prijatelji u svijetu Južna Osetija i Bilibov, čije fotografije jedino možete pronaći na fejsbuku, i ako niko drugi ne želi da dođe u Banjaluku na Dan Republike, onda su se nad nama nadvili najcrnji oblaci.                                                                   

Više je nego jasno da je Dodik u panici jer mu niko ne želi doći u goste, pa je jedino uspio da privoli pobratima sa kavkaza i Južne Osetije da sleti na Mahovljane. Pitanje je zbog čega Vučić, da ne govorimo o otalim liderima u regionu, bojkotuju Dodika i ne žele doći na proslavu Dana Republike? Da li razlog možda leži baš u činjenici da pozivanjem u goste „predsjednika“ Južne Osetije Dodik zabija nož u leđa Vučiću i politici Srbije prema Kosovu i Metohiji. Naime Južna Osetija je nepriznata mala kavkaska republika, koja se odcijepila od pravoslavne Gruzije nakon rata 2008., iste godine kada su SAD i druge velike sile, osim Rusije, priznale nezavnost Kosova. Davanje legitimiteta i značaja nepriznatoj Južnoj Osetiji kosi se sa politikom Srbije, i možda je Bilibov razlog što Vučić ne dolazi u Banjaluku. Drugi razlog je pritisak SAD i međunarodne zajednice, koji i na ovaj način pokazuju koliko je Dodik svojim glupostima i neprimjerenim ponašanjem okružio Republiku Srpsku kineskim zidom!?

Zato javno apelujem na predsjednika Republike Srpske i njegove saradnike da ne sramote i ponižavaju  Republiku Srpsku besmislenim slikanjima i ceremonijama sa delegacijom Južne Osetije, jer time samo dodatno mogu da ponize i pogoršaju ionako težak međunarodni položaj i ugled Republike Srpske. Ako je gost došao u Banjaluku treba mu pokazati počasti i odraditi dogovoreni protokol, ali iza zatvorenih vrata jer će prisustvo u javnosti i novinara sigurno biti kontraproduktivno.

Nadam se da će sutra razum prevladati želju za manipulacijom sopstvenim građanima, i da će predsjednik, kao i njegov RTRS, SRNA i ostali dvorski mediji, odustati od suludih pokušaja davanja na značaju nevažnim susretima, koji samo ismijavaju i ponižavaju sve nas, građane Republike Srpske koji sutra proslavljaju Dan Republike.

 

Nebojša Vukanović