Prijatan razgovor sa Koštunicom

Nedavno sam sasvim slučajno sreo u Banjaluci bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i srpskog premijera Vojislava Koštunicu. U politici nema savršenih, nepogrešivih i bezgrešnih, ali ostajem pri svom ranijem mišljenju da je Koštunica bio najodgovorniji i najpošteniji srpski vođa u poslednje dvije decenije. Imao je dosta loših saradnika i kadrovskih rješenja, sa Bubalom, Dinkićem i sličnima pravio je trule kompromise, ali ipak je imao visok nivo odgovornosti, i do 2008. godine Srbija i njena privreda su stalno jačale, plate zaposlenih su konstantno rasle, a stepen ljudskih prava i medijskih sloboda bio je daleko veći nego danas.

U srdačnom razgovoru sa Koštunicom sam razmijenio mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji, autoritarnom vođi, Demokratskoj stranci Srbije, čiji je on bio osnivač i predsjednik… Koštunica se povukao potpuno iz javnog i političkog života, godinama ne daje intervjue i izjave medijima, a imam osjećaj da je duboko svjestan svojih nekih grešaka, prije svega vraćanje mandata i raspisivanje vandrednih izbora 2008. godine, kada je došlo do potpunog zaokreta politike i vlasti, a 2012. sa nazadnjacima je zadat konačan udarac.

Koštunica je puno pomogao Republici Srpskoj, preko Telekoma uplatio nam je 1,3 milijarde maraka, što je trebao donijeti preokret u posleratnom razvoju da banda nije sve opljačkala, ali.. Danas ga u Banjaluci skoro niko ne poznaje i ne pozdravlja, i skoro niko nema poštovanje na podršci Srpskoj, koja je bila mnogo veća i značajnija u odnosu na sadašnjeg populistu i demagoga Vučića, ali to smo mi, i naša sumorna stvarnost.

 

Nebojša Vukanović