Пријатан разговор са Коштуницом

Недавно сам сасвим случајно срео у Бањалуци бившег предсједника СР Југославије и српског премијера Војислава Коштуницу. У политици нема савршених, непогрешивих и безгрешних, али остајем при свом ранијем мишљењу да је Коштуница био најодговорнији и најпоштенији српски вођа у последње двије деценије. Имао је доста лоших сарадника и кадровских рјешења, са Бубалом, Динкићем и сличнима правио је труле компромисе, али ипак је имао висок ниво одговорности, и до 2008. године Србија и њена привреда су стално јачале, плате запослених су константно расле, а степен људских права и медијских слобода био је далеко већи него данас.

У срдачном разговору са Коштуницом сам размијенио мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Србији, ауторитарном вођи, Демократској странци Србије, чији је он био оснивач и предсједник… Коштуница се повукао потпуно из јавног и политичког живота, годинама не даје интервјуе и изјаве медијима, а имам осјећај да је дубоко свјестан својих неких грешака, прије свега враћање мандата и расписивање вандредних избора 2008. године, када је дошло до потпуног заокрета политике и власти, а 2012. са назадњацима је задат коначан ударац.

Коштуница је пуно помогао Републици Српској, преко Телекома уплатио нам је 1,3 милијарде марака, што је требао донијети преокрет у послератном развоју да банда није све опљачкала, али.. Данас га у Бањалуци скоро нико не познаје и не поздравља, и скоро нико нема поштовање на подршци Српској, која је била много већа и значајнија у односу на садашњег популисту и демагога Вучића, али то смо ми, и наша суморна стварност.

 

Небојша Вукановић