Prihvatanje donacije i druge groteske

Republički štab, naši mudri ministri, premijer i Vlada, danas su donijeli još jednu mudru odluku – da prihvate donaciju Srbije u medicinskoj opremi. Mudri ministri i premijer dugo su vijećali šta da rade, da li da prihvate Vučićevu donaciju ili ne, jer hvala Bogu imamo svega, od stalaka za infuziju do vakcina, Robne rezerve su propale i nemaju se viškovi gdje skladištiti, ali na kraju su odlučili da ipak prihvate vakcine, respiratore, maske i drugu medicinsku pomoć Srbije kako braću sa one strane Drine ne bi povrijedili i udarili po ruci. Groteskno!

 

Nije mi jasno ko radi „pi-ar“ Vladi pa objavljuju ovakve gluposti i smiješne vijesti u režimskim medijima!? Shvatam da je neophodno da institucije moraju donijeti neku odluku o prihvatanju i raspodjeli donacije, ali smatram da je nepotrebno da se takve administrativne odluke prezentuju javnosti kao neki veliki uspjeh koji pokazuje velike napore naših ministara.

Večeras je Vučić u ime Vlade Srbije, po ko zna koji put u posljednjoj godini dana, od početka pandemije, donirao respiratore i drugu važnu medicinsku opremu Republici Srpskoj, a Dodik je iskoristio priliku da se slika sa Vučićem, pohvali dobrim odnosima i uspjehom kako je još jednom isprosio opremu da spašava narod. Čega se pametan stidi budala se ponosi, kaže stara narodna poslovica, i prosto je nevjerovatno kako čelni ljudi Srpske i Bosne i Hercegovine, od Bakira, Čovića do Novalića i Dodika, samo idu po svijetu i prose umjesto da se odreknu bar dijela luksuza i smanje nepotrebne troškove u budžetu, a sredstva preusmjere u nabavku medicinske opreme, pomoć narodu, nezaposlenim i privredi.

Bilo bi daleko bolje da Dodik, Čović i Bakir po svijetu prose polovne avione, helikoptere i blindirane limuzine, a da se umjesto ovih stavki koje godišnje iznose desetine miliona maraka, novac preusmjeri tamo gdje je mnogo potrebniji.

 

Nebojša Vukanović