Preteča i odlazak Banjca iz DNS-a

Kako sam to prošle godine i najavio tokom rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da će Banjac među prvima da napusti DNS i brod koji tone  čim Dodik donese Odluku da ih najuri i izbaci iz „najdugovječnije koalicije“, tako se i dogodilo. Gen-sek DNS-a Darko Banjac je jutros, uoči početka 13 sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, poslao Saoštenje medijima u kome objavljuje da podnosi ostavku na sve funkcije u DNS-u, te izrazio nadu da će ostati prijatelj sa Nenadom Nešićem iako su se „politički mimoišli“!?

DNS je kvasao i rastao dok je bio tas na vagi u vlasti i upijao „kadrove“ drugih stranaka kojima je davao unosne funkcije, ali čim su previše narasli po mjeri Dodika i SNSD-a odlučio je da ih iskasapi i podijeli, a preletači, koji su u DNS došli iz drugih stranaka za boljom i zelenom ispašom, napuštaju stranku zbog straha da će izgubiti funkcije i privilegije. Tako se i Banjac godinama kleo da mu je DNS u srcu, kao nekad SDS, da je vjeran i odan DNS-u, nekad Starcu Marku Od Stotinu Ljeta a posle i Nenandu Nešiću, ali je vjernost trajala sve dok ih Dodik nije nabio nogom u tur, a mnogi počeli da se polako razilaze pokušavajući spasiti glave i funkcije.

Nije da sam neki preteča i prorok, ali sam ponosan na činjenici da sam još prošle godine najavio upravo ono što se sada događa, i red bi bio da kao dobar prognozer od Vlade i rukovodstva Narodne skupštine RS dobijem neku simboličnu nagradu.

 

Nebojša Vukanović