Press po RTRS

Novi „standardi“ i specifična pravila koje uspostavlja RTRS, svijet do sada nije vidio. To potvrđuje i izvještaj u centralnom Dnevniku 2 RTRS-a sa konferencije za novinare koju je održao ministar bezbjednosti Bih Dragan Mektić, i sa koje su, zbog aktuelne teme, izvještavali mnogi mediji iz regiona. Iako je konferencija za novinare trajala više od pola sata, novinari RTRS-a u prilogu su emitiovali svega 3 sekunde izjave Dragana Mektića, i to isječen iz konteksta odgovor na pitanje novinarke RTRS-a!? Brojne iznesene činjenice, fotografije i dokumenti nisu interesovali novinare RTRS-a, ali su zato u Dnevniku dali 4 minuta prostora Dodiku, Željki Cvijanović, Čubriloviću, Stevandiću, Galijaševiću, Vukotiću da izvrijeđaju Mektića i odgovore na tvrdnje koje je on iznio na konferenciji za novinare, ali koje gledaoci RTRS-a nisu mogli čuti.

Ovako jednostrani, neprofesionalni, zbunjujući, neobjektivni prilozi i krajnje pristrasno izvještavanje teško da se može vidjeti još na nekoj televiziji na svim meridijanima, i sigurno da ni propaganda državne televizije Sjeverne Koreje nije ovako brutalna u vrijeme najzetegnutijih odnosa sa Amerikom. Granica više nema, i okupirani Javni servis ne bira sredstva kako bi se ispunio partijski zadatak, a to je dezinformisanje javnosti, stvaranje imaginarnog paralelnog svijeta, odbrana režima i brutalni napadi na sve one koji se usude da misle drugačije, kritikuju režim i nepogrešivog lažnog Oca nacije.

Ne postoji adekvatna kazna kojom bi se kaznili urednici i pojedini novinari tzv „Javnog servisa Republike Srpske“ jer su posledice njihove prljave propagande i kontaminacija društva nesagledive. Svakako da institucije treba da iskoriste sve zakonske mogućnosti i kazne odgovorne čelnike RTRS-a, uz nadu da će on uskoro biti oslobođen velikog pritiska, i da će novinari raditi slobodno, te objektivno i istinito informisati javnost o svim događajima, i tako RTRS ponovo pretvoriti u istinski servis svih građana.

Nebojša Vukanović