Преображење лицемјера у мантији

Преосвештени и свакој власти преподобни Григорије Дурић већ се престројио и уклопио, припрема се за изборе у Њемачкој хвалећи Ангелу Меркел, њене хришћанске вриједности и однос према мигрантима, те први увео богослужење на њемачком језику. Лицемјер мисли да је Ангела слична Додику и Човићу, и да ће добити неку синекуру и награду ако у медијима хвали политичаре на власти, али на срећу Њемачка је далеко од Балкана и нема обичаја да се из буџета награђују корумпирани свештеници. Чувај се Ангела бискупа и кад ти дарове носи!

И док се диви хришћанским вриједностима и моралу њемачке канцеларке, лихвар Григорије је преко свог адвоката Миљкана Пуцара затражио да му платим још око 200 марака камата, иако сам му све платио, јер је обрачунао казну од првостепене а не прабоснажне пресуде!? Мало је скромном подвижнику што ми је узео преко 17 000 марака у три монтирана спора па лихвар тражи и камату, хришћански и богоугодно.

Нисам желио више писати о бескрупулозности и лицемјерству Макијавелија у мантији, кога сам након 10 година тешке борбе побиједио и протјерао у Њемачку ослободивши Херцеговину његове тираније и насиља, али је његов интервју за Дојче веле толико сраман и лицемјеран да се не може прећутати, морам дати мишљење иако је тешко је наћи адекватне ријечи којима би се описала хипокризија, заокрети, двоструки морал и аршини.. Лицемјер је годинама водио за новац и привилегије кампању корумпираним политичарима и лажним патриотима, подржавао стална подизања националистичких тензија, да би тек у Њемачкој доживио просвјетљење тврдећи са је национализам зло и примитивизам који треба превазићи!? Док је ширио бизнис и био господар говорио је да су Херцеговци посебни и изнад осталих, да би одмах по одласку промијенио плочу и сада тврди да су Босанци најбољи!

Григорије се сада диви слободи медија у Њемачкој, јер политичари не уређују програм телевизија и новина као у БиХ, али му није сметала контрола медија док је са РТРС-а и АТВ-а сипао паљбу по политичким противнивима, бранећи Додика да је добар човјек и предсједник који има визију. Колико се искрено бори(о) за слободу медија говоре бројни напади, честе клетве, пријетње и увреде на новинаре и медије које он, Додик и Човићу не контролишу!

Преосвештени и свакој власти преподобни Дурић каже како се мученик уморио и како му је досадило да стално зове предсједника и министре како би ријешио неки проблем јер систем не функционише, док у Њемачкој владају ред и закони а не воља моћника. Јавност је недавно упозната због чега је упорно звао Додика и министре, јер је његов партнер и пријатељ признао да је звао Додика и министарку Сребренку Голић како би издала грађевинску дозволу за зграду која је играђена уз ријеку Требишњицу, иако градске власти Требиња нису издале дозволу.

Чим је нестао директни интерес Малијавели у мантији напао је своје менторе и пријатеље, критикујући власти за лоше стање и егзодус народа, иако их је донедавно бранио и хвалио. То није никакво изненађење за оне који бар мало познају бескрупулозног владику, јер је на исти начин срушио плочу захвалности Мирку Шаровићу на Црквини чим је СДС изгубио власт 2006. године а високи предсавник смијенио Шаровића.

Не пада снијег да прекрије бријег, већ да свако покаже свој траг, а на срећу Херцеговина је умјесто Макијавелија у мантији добила скромног подвижника коме ће требати пуно времена да среди стање иза свог претходника. Наши људи у Њемачкој су срећом на вријеме схватили ко им је дошао и добро се према њему поставили, а чувај се Ангела бискупа и кад ти дарове носи!

 

Небојша Вукановић