palpal

Preobraženi disident

Vremena se mijenjaju, pa smo tako vladika Grigorije i ja postali istomišljenici nakon godina političkih neslaganja i sukoba.  Sve dok nije otišao u Njemačku na službu, bivši hercegovački vladika Grigorije bio je veliki prijatelj, družio se i otvoreno podržavao gotovo sve političare na vlasti, često davao političke izjave i hvalio moćnike. Tako je Dodik bio dobar čovjek sa vizijom, lider HDZ-a Dragan Čović prijatelj srpske zajednice, razuman, pametan dobar čovjek, Bakir Izetbegović dobar političar, i gotovo da nije bilo političara na vlasti o kome nije imao riječi hvale, istovremeno oštro kritikujući i napadajući opoziciju i novinare koji bi se ohrabrili da pišu i ukažu na korupciju i zloupotrebe..

 

 

Osim političara u BiH, preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni Grigorije družio se i hvalio srbijanske vladajuće političare, čak organizovao posjetu i dočekao bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, a prije samo dvije godine i Aleksandra Vučića, sa kojim se srdačno kuckao jajima u Mostaru na Vaskrs 2018. godine..

Rijetki su opozicionari sa kojima se družio, a izuzetak je bio samo Dragan Đilas dok je bio na čelu Beograda i imao veliki budžet, a čim je izgubio vlast i izbore ploča se promijenila, pa je na predavanju studentima sa Kusturicom u Trebinju nazvan budalom i nesposobnim.

Ali sve se promijenilo blagotvornim odlaskom u Njemačku, i Grigorije naprasno postaje velikim disidentom. Valjda se iz daljine i sa distance šire vidici. Iz blizine se slabo vidi, i tek odlaskom kod Angele Merkel u uređeno društvo i državu, Grigorije je shvatio da su svi balkanski političari na vlasti korumpirani, loši i da ih sve treba smijeniti. Tako je prije dva dana dao izjavu za jedan opozicioni list u Srbiji, pozvao narod da bojkotuje glasanje te naglasio da se završava epoha vladalaca lopova, prevaranata i lažova koji su sve suprotno od onog što govore..

Prosto je nevjerovatno kako je Njemačka i uređeno društvo preobrazila Grigorija, i kako je od pobornika i sluge svake vlasti postao veliki disident i opozicionar. Ne znam da li je do Njemačke ili prekida donacija i saradnje sa vladinim institucijama, jer se Angela ne može pozvati na telefon i sastanak kao nekad u *zlatna* vremena Dodik i Luka, i predložiti projekat koji će dobiti podršku iz budžeta, ali drago mi je da se Grigorije preobrazio i da smo nakon dugo vremena sukoba i nesporazuma postali istomišljenici.

 

Nebojša Vukanović